imaging techniqueAmerika’da nano parçacık katalizörlerde iyileşme sağlayacak ve yenilerini geliştirmek üzere araştırmaların önünü açacak bir imaj tekniği geliştiriliyor.

Nano parçacık katalizörler kirlilik kontrollerinden, yakıt hücrelerine ve bir takım sentezlere kadar bir dizi kimyasal reaksiyonun hızlandırılması için kullanılıyor. Arizona State Üniversitesi’nden Nongjian Tao tarafından geliştirilen yöntem, bilim adamlarının bu katalizörleri daha detaylı, har bir parçacık mertebesinde incelemesine imkan veriyor. Bu sayede de katalitik reaksiyonun verimi ve parçacık büyüklüğü, şekli ve kompozisyonu arasında ilişki kurmak mümkün oluyor. 

Seri ve invazif olmayan bu yöntemde, bir reaksiyondaki, elektronların hareketlerini ışık sayesinde inceleniyor. Daha önce tarayıcı elektrokimyasal mikroskop kullanılarak reaksiyonlar mekanik inceleme yöntemi ile numune yüzeyinden mikroelektrotla yapılıyordu. Ancak bu yöntemin görüntüleme hızı yeterince yüksek değildi ve mikroelektrodun varlığı sonuçları etkiliyordu.

 

Bu yeni yöntem ise, elektro kimyasal reaksiyonları, yüzey plazmon rezonans ile optik olarak (serbest elektronların metal elektot içinde ışıkla görülebilir salınımlarını) inceliyor.

Her elektrokimyasal reaksiyon, tepkiyenler arasında elektron değişimi ile olur. Bu esnada tarayıcı elektrokimyasal mikroskop, elektronları inceler. Tao’nun dediğine göre geliştirdkleri yöntemde doğrudan elektronlar incelenmiyor, tepkiyenlerin, elektron değişimi ile tepkime ürününe dönüşümü inceleniyor. Bu dönüşüm ilerledikçe, plazmon salınımları etkileniyor ve ışık yansımasında değişim meydana geliyor. Söz konusu yöntem, bu değişimi optik imaja dönüştürüyor.

Tao’nun ekibi, elektro-katalitik aktiviteyi, ince altın film elektrot içinde bir mikro dizin üzerine basılmış platin nano parçacıklar ile denemiş. Başarılı deney sonuçları, bu metodla dizin üzerinde ayrı ayrı birer nokta gibi gözüken her bir nano parçacığın incelenbileceğini göstermiş.

Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/energy-and-environment/news/imaging-technique-could-help-enhance-nanoparticle-catalysts/1013698.article#ixzz24yXK5gwF