Üst üste yapılan araştırmalar gösteriyor ki 90'larda ve 2000'lerde doğanlar yeterince çevreci olmayan ürünleri kullanmayacaklar. Bunun için gerekli bilinç oluşturuluyor. Çevreci ürünleri üretmek üzere yatırım maliyetini düşünerek gerekli girişimleri başlatmayan üreticiler ise bunun ters teptiğini bir kaç yıl içinde görecekler. 

Nereden Başlamak lazım? sorusuna gelince, cevap: Atık! Karbon, üretimin dört girdisinden dolayı oluşuyor: enerji, su, malzeme ve işçilik. Bu girdilere dikkat etmek gerekli ki karbon aya izini düşürebilelim.
Örneğin su, gittikçe pahalılaşacak ve

pompalama, filtreleme, ısıtma ve arıtma ciddi miktarda enerji kullanımınaneden oluyor. Örneğin soğutma işleminde su kullanan bir işletme geri kazanım yatırımı ile işletme giderlerinde ciddi miktarda tasarruf sağlayabilir.
Katı atıkta sağlanacak tasarruflar ise hem çevrecilik hem de tasarruf adına önem kazanıyor. Kullanılan bir madde ürüne ciddi katma değer sağlamıyorsa, kullanımından vazgeçmenin çaresine bakılmalı. Biraz yaratıcılık, şaşırtıcı derecede atık azaltmaya yardımcı olabilir. Amerika'da 2000 yılında metal soğutma ve yağlama amacıyla işleme maliyetinin %12'sini oluşturan 2 milyar galon metal işleme sıvısı kullanılırken, Michigan Üniversites Çevre ve Sürdürülebilir Teknoloji Laboratuarı uzmanı Steve Skerlos'un açıklamasına göre bu amaç için Karbondioksit kullanımıyla önemli avantajlar sağlanabilir.
Atmosferden ayrılan karbondioksit 1100 psi basınçla sıkıştırıldığında yağı çözebiliyor. Yüksek hızda gaz akışı ihtiyacınız olan yağ miktarını elde etmenize ve ısıyı istediğiniz yerden anında uzaklaştırmanıza yardımcı oluyor. Parça dayanım sürelerinde uzama ve daha hızlı imalat da cabası. Atık miktarı da azalıyor; zira saatte 5 mililitre yağ kullanılıyor. Metal işleme sıvıları ile saatlik üretimde kullandığınız sıvı ile 30 gün 24-saat makina çalıştırabiliyorsunuz.
Nakliye dikkat edilmesi gereken bir başka alan. En basitinden parsiyel yüklemeler tam dolu yüklemeye aşağı yukarı yakın yakıt tüketimine neden olsa da birim maliyetleri arttırıyor ve karbon izinizi de.
Avrupa ve Amerika'daki büyük üreticilere de ürün satabilmek için onların çevresel beklentilerine cevap verebilmek gerekiyor. Örneğin IBM, gelişen ekonomilerdeki tedarikçilerinin sosyal ve çevresel performasn kriterlerini sağlaması gerektiğini söylüyor.
Kısacası şirketlerin yeşile doğru koşarken değişimden dolayı bazı yatırım maliyetlerine katlanmaları gerekli ama biraz daha uzun vadeye bakarsak bu aslında ürün maliyetlerinde azalma ve hem dünyanın hem de pazarınızın geleceğine yatırım demek.
Kaynak: “The Many Shades of Green”, Alan S. Brown, Associate Editor, Mechanical Engineering, January 2009 - adapte edilmiştir.