İletişimin tarihine bakarsak insanlar arasında başlıyor, insan-makina arası ieltişime geçiyor, sonra da makina-makina arası iletişim geliyor. Bu aşamaların her biri hiç kuşkusuz, zamanına göre önemli aşamalar. Gelinen son aşama ise fiziksel dünya ile makinaların dünyası arasında bağlantı kurmak. Fiziksel objelerin radyo teknolojileri ile algılanması bu teknolojinin temelini oluşturuyor. Örneğin modern cep telefonlarını düşünün, en azından 8 farklı radyo iletişimi içeriyor - tek bir cihazla 26 km uzaktaki uydudan GPS verilerini alarak konumunuzu belirleyebiliyor, aynı zamanda 1 m uzaklıktaki bluetooth kulaklığınız ile iletişim kurabiliyorsunuz.   

 

Son 10 yılda RFID teknolojisinde önemli aşamalar kaydedildi ve otomatik veri toplamadan, tanımlama, lokasyon sistemlerine kadar pek çok alanda endüstriyel ortamda kullanılmaya başladı. RFID teknolojisi dediğimizde geniş bir alandan bahsediyoruz. Aktif RFID’lerden ZigBee’ye kadar performansından standartlarına ve hardware/ software uygulamalarına kadar değişen farklı parametreler söz konusu. 

Bu teknolojiler üzerine geliştirilen çözümler farklı endüstrilerde aslında benzer olan ihtiyaçları karşılıyor: hastahanelerde değerli varlıkların konumlandırılması, perakende mağazalarında mal kalemi bazında envanter takibi, nakledilmekte olan mal ve araçların takibi. Asıl merak uyandırıcı olan gittikçe artan sayıda kullanıcı ve müşterisinin bu sistemlerle iletişim halinde olduğu ve çevresiyle son derece entegre olan bu teknoloji ekipmanının aslında çok zaman farkına bile varılmadığı.

 

RFID kullanıcıları, kullandıkları teknolojinin ne olduğunu bilmeyebilir ya da bununla ilgilenmeyebilirler. Önemli olan sunduğu faydaların kişisel ve profesyonel yaşamlarına getirdiği faydadır. Bir kanser hastasını düşünün ki hastahane ortamına girdiğinde şartlar kişisel tercihine göre değişsin. Ya da bir tamirat ustasının araç gereçlerinin yerini bu sistemle takip edebildiğini. Tüm bu örnekler estetik ve ekonomik RFID teknolojisi ile gidebileceğimiz noktaları gösteriyor.   

 

Bu uygulamaların yanı sıra, eknolojideki gelişmeleri de takip etmek gerekiyor. Tüm RFID teknolojileri arasında Ultra-High Frequency (UGF) pasif RFID’ler (860 - 960 MHz frekans aralığı) ciddi gelişme kaydediyor.  Son üç yılda UHF RFID etiketlerin okuma menzili 4 katına çıktı. bu da UHF cihazların kendilerinden bir kaç mm ya da 10larca metre uzaklıktaki nesneleri görebileceği anlamına geliyor. Okuma hızı ise saniyede 200 etiketten 1200’e çıktı, bu arada okuma doğruluğu neredeyse %100. Pasif RFID etiket maliyeti ise aynı sürede beşte birine düştü. Fonksiyonelliklerinde de gelişmeler kaydedildi. Yalnızca kimlik bilgilerini okumak yerine artık UHF cihazları uzaktan sıcaklık, hareket yönü, hızı gibi durum bilgilerini alabiliyor, hatta etiketlere bağlı cihazları açıp, kapatabiliyor. 

Hangi tip RFID ile ilgileniyor olursanız olun, kesin olan, tüm RFID tiplerinin bugün en geniş kullanım alanı bulduğu tedarik zinciri optimizasyonunun çok daha ötesinde kullanım alanı bulacağı ve bizi kablosuz mobil uygulamalar alanında yeni bir devrime götürdüğü. 

ThingMagic, pasif kablosuz ID ve algılama teknolojilerindeki bu ilerlemenin, çok ölçekli bir kablosuz teknolojiye doğru bir adım olduğuna inanıyor ve son kullanıcı pazarı uygulamalarının önemli ölçüde pozitif yönde etkileneceğini tahmin ediyor. 

Adaptasyon: http://rfid.thingmagic.com/rfid-blog/bid/34597/The-Next-Revolution-in-Wireless-and-Mobility