speed of lightEinstein imkansız olduğunu söyledi ama Jennifer Ouellette’in anlattığına göre bazı bilim adamları hala kozmik hızın üzerine çıkmaya uğraşıyor, he rne kadar fizik kurallarını esnetmek demek olsa da ...  

Işık hızı: Fantazi

Eğer ışık hızının üzerine çıkılabilseydi ne olurdu?

"Işık hızının üstüne çıkmak imkansız; aslında pek de istenmez, şapkanız kafanızdan uçar."
Woody Allen, Side Effects

 

Geçen yaz Avrupa’da OPERA (Oscillation Project with Emulsion tRacking Apparatus) adında küçük bir nötrino deneyi yapıldı. Öncesinde yapılan bir duyuru ile de dünyayı şaşırttı: eğer nötronların ışık hızından yalnızca biraz daha hızlı hareket ettiği kaydedilebilirse. Haber neredeyse çok daha iyi hatırlanan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı haberini gölgede bırakacaktı.

Bilimle uğraşanların konuyla ilgili yaptığı araştırmalara rağmen bu popüler fikir nötrinolardan birden uzay araçlarına atladı. Sonuçta onlarca yıldır süregelen “ışıktan hızlı” concepti bir bilim kurgu fantazisi olmaya devam ediyor. Şu an kullandığımız teknoloji ile uzayda çok uzun mesafelere seyahatimiz yüz yıllar alabilir.  

OPERA ile ilgili haber, her ne kadar nötrinolar ışık hızından bir kaç nano saniye daha yüksek hıza ulaşılmış olsa da bir heyecan yaratmıştı ama prematüre bir heyecan. OPERA sonuçları doğru değildi ve bir kalibrasyon hatası vardı. GPS sisteminde yanlış bir kablo bağlantısı nötrinoların seyahtini takib etti. İsin sonunda kazanan yine Einstein oldu. OPERA’nın ortaya koyduğu şey ise ışık hızının üstüne çıkmanın hala cazibesini koruduğu.

 “Fiziğin kurallarını değiştiremezsiniz” en azından şu an bilinen fizik anlayışımıza göre, ışık hızının üzerine çıkmak imkansızdır. Herhangi bir kütle hızlanırken, Büyük Hadron Çarpıştırıcısında olduğu gibi, enerji kazanır ve daha fazla ivmelenmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.  Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, yapılan en büyük ve en yüksek enerjili  parçacık hızlandırıcı ve protonları ışık hızına olabildiğince yakın bir seviyeye çıkarıyor ama yalnızca yakın. Eğer bir proton bu hıza ulaşsaydı, daha fazla hızlanabilmek için sonsuz enerjiye ihtiyacı olacaktı ve böyle bir sonsuz enerji kaynağımız yok. Denklemler yalan söylemez, özellikle de bir yüzyıldan fazla süre boyunca sayısız deneylerde test edilmiş olanlar. İşin özü ışık hızı aşılamayacak bir eşiktir.

Öte yandan fizikçiler de bu kadar kolay havlu atıyor olsaydı ciddi gelişmeler yaşanamazdı. Bu perspektifle de hiçkimse Einstein’ın sözünün ebediyete kadar tek doğru kalacağını düşünmüyor. Bilimle uğraşan pek çok kişi rölativite prensiplerinin delinebileceğini, henüz deneysel olarak hiçbir şey kanıtlanamamış olsa da, düşünüyor.

Işık hızını aşma ile ilgili ihtimaller konuşulduğunda önceleri takiyon adı verilen hipotetik bir parçacıktan bahsedilirdi. Işık hızını geçebilen bu sanal parçacık matematiksel bir yapaylık olmanın ötesine geçemedi, gerçek fiziksel bir parçacık olamadı.

Adaptasyon: http://www.bbc.com/future/story/20121003-can-we-travel-faster-than-light