Güneş ışığını yoğunlaştırarak enerji elde etmek için Amerika’da teleskopik ayna kullanımı denendi. Arizona Üniversitesi’nde Prof. Roger Angel önderliğinde geliştirilen prototipte iki yüksek yansıtma özelliği olan kavisli 10 ft x 10 ft boyutunda ayna kullanıldı.

Güneş enerjisi üretmek için kullanılan aynalar termal jenerasyon için ışığın bir

boru üzerine düşürülerek borudaki suyun ısıtılmasında kulllanılıyor. Bu tip aynalara silindir şekli verilmesi gerekiyor. Mirror Lab’de ise aynayı yüksek hassasiyetle bir nokta veya çizgiyi odaklayarak şekillendiriyorlar. Amerikan Enerji Departmanı araştırmaya 1.5 m ABD$’ı hibe etmiş. Ayna üretme süreci maliyet-etkin seri imalata dönüştürülmek üere optimize edilecek. Araştırma grubu, tabak şeklinde cam ayna üretimi konusunda patentini almış. Aynalar, güneş ışığını 5 inch’lik cam bir topa düşürüyorlar, buradan da 36 adetlik yüksek verimlilikte bir seri fotovoltaik hücreye. Kullanılan hücrelere göre daha geniş spektrumda güneş ışığı elektriğe dönüştürülebiliyor.

Top şeklindeki lens, gelen ışınlar için geçirgenliği en yüksek düzeyde tutmak üzere kaplanmış. Bu kaplama için kullanılan yeni yöntemi, laboratuvarda çalışan henüz mezun olmamış Ivan McCrea adında bir öğrenci geliştirmiş. Optik Bilimler’de yüksek lisansını yapan Blake Coughenour isminde başka bir öğrenci de ayna tarafından toplanan ışığın hücrelere daha etkin şekilde düşürülmesi üzerinde çalışıyor.

Yüksek konsantrasyonda güneş ışığı söz konusu olduğu için hücrelerin kısa sürede erimesine engel olmak üzere de etkin bir soğutma sistemi gerekli. Güneş hücreleri serisine bağlı fan ve radyatörlerden oluşan bir soğutma grubu kullanılmış ve hücreler 36 0F civarında tutuluyor.

Sistem tamamen otomatik. Sabah kendi uyanıp, Doğuya, güneşin doğacağı noktaya dönüyor. Gün içinde batımına kadar güneşi takip ediyor ve gece duruyor.

Test sürecinde prototip modül, ortalama büyüklükte 2 evin elektriğini sağlamaya yetecek 2.5kw elektriği üretmiş.

Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/energy-and-environment/news/solar-concentrator-makes-use-of-telescope-mirrors/1013087.article#ixzz209frEivi