pyroformer1İngiltere’de geliştirilmiş piroliz sistemi ile çöpten, maliyet etkin ısı ve güç üretiliyor.

Çöp sahalarının yetersizliği ve enerji ihtiyacı atık azaltma çalışmalarının yanı sıra İngiltere’de çöpten enerji üretme çalışmalarını tetikliyor. Aston Üniversitesi Mühendislik fakültesi bu konu üzerine çalışıyor. Sistem, üniversitenin Avrupa Bioenerji Araştırma Enstitüsü (EBRI) çalışmalarıyla geliştirilmiş ve bir grup organik atık ürününden düşük maliyetli ısı ve enerji elde eden sisteme Pyroformer adı verilmiş.

 

Testleri Shropshire’da Harper Adams üniversitesi’nde yapılmakta olan Pyroformer, bu yılın sonlarına doğru EBRI’deki yerini alacak. Proje yöneticisi Tim Miller’ın verdiği demece göre Aston kampüsünün bir kısmına enerji verilmesinde kullanılacak. 

Piroliz, organik maddelerin oksijensiz ortamda ısı ile kimyasal bozunmasını içeren çok adımlı bir proses. 400°C’nin üzerinde ısılarda gerçekleştirilen proseste malzeme, küçük miktarlarda sıvıya, sabit karbon ve kül içeren katı bir çökeltiye ve karbon monoksit, hidrojen, metan ve diğer hidrokarbonları içeren yanıcı bir gaza  dönüştürülüyor. 

Soğutulan gaz yoğunlaşarak yağ ve katran çökeltisine dönüşüyor. Proliz gazlarının bir sonraki işlemi, partiküllerin filtrelenmesi ile ikinci bir yanma odasında gerçekleşiyor. Daha önce geliştirilen benzeri sistemlere göre Pyroformer daha verimli ve karbon ayak izi daha düşük.

Ortak eksenli konveyor vida reaktörü palet ve briket halinde yakılabilir maddeleri 300ºC - 550ºC sıcaklıkta cihaza sürüyor. Bu süreçte yağ, gaz ve su içeren buhar oluşuyor. pyroformer2Pyroformer diğer piroliz cihazlarına göre daha düşük sıcaklıkta çalışıyor. Siteme entegre kimyasal yeniden oluşum süreçleri de var ve burada bazı atıklar katalist ve yakıta dönüştürlerek kendi içinde kullanılıyor. 

Delhi’deki teknoloji enstitüsü ile çalışan EBRI, tarımsal atıktan proliz yağı da üretmiş. Yüzde 30–40 proliz yağı ve yüzde 60–70 dizel karışımı ile jeneratör ve yakıt pompaları çalıştırılmış. İyi kalitede, kararlı karbon içeren biyokömür elde etme konusunda da Pyroformer kullanılabiliyor. Biyokömür, yakıt olarak kullanılabildiği gibi toprağa gömülebiliyor ve toprakta karbonu 1000 yıllığına saklarken verimliliğini de arttırıabiliyor. 

Hindistan’da kurulu sistem 5KW elektrik üretiyor. Harper adams’taki ise sistemi endüstriyel boyutta test etmek ve demosunu yapmak üzere 100kg/sa kapasiteli. İçinde bir CHP motoru var ve 0.4MW elektrik üretebiliyor.

EBRI piroliz sisteminde CHP motorun egzos gazı dışında emisyon yok. Baca borusu olmaksızın kurulan sistemde sızdırmazlık sağlanmış. Piroliz sistemlerinde işlemden geçen maddeler arasında yüksek miktarda katran olduğu ve bu da gaz dönüştürücüsünü tıkadığı için verim düşüyor. Pyroformer’da ise temiz buhar olduğu için sistem verimli çalışabiliyor.

Sistem pek çok atık maddeyi kabul ediyor. Doğru boyutta paletlenebildikleri ya da briket haline getirilebildikleri sürece yeşil atıklar, ahşap atıklar ve gıda artıkları gibi.

EBRI soon plastik, atık yağ, kontamine biyo yağlar gibi maddeleri de besleyebileceği Bio Activated Fuel (BAF) reaktörü üzerine çalışıyor. BAF, Pyroformer’dan çıkan malzemeleri alacak, örneğin plastikleri parçalayarak yağlarını çıkaracak. 

Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/energy-and-environment/in-depth/rubbish-collection/1012980.article#ixzz20ReZIycZ