smartshelvesGünümüz ekonomisi perakende sektörünü, mağaza ve market ölçeğini sürekli büyütürken çalışma saatlerini uzatmaya ve elbette ki maliyetleri kısmaya zorluyor. Müşterinin bir süpermarkette ürünü bulamamaya tahammülü azalıyor, bu da stok yönetiminin önemini arttırıyor. Stok maliyetlerini düşürmek için yüksek stokla çalışmaktan uzak durmak ve kritik stok yönetimini iyi yapmak gerekli;bu arada işçilik maliyetlerinden de tasarruf etmek. 

Mağaza ve süpermarket yöneticilerine bu noktada yardım eden “akıllı raf” teknolojisi ya da “kablosuz envanter yönetim sistemleri”, RFID etiketleri ve okuyucuları kullanarak sunumda ve stok alanındaki rafın üzerindekileri okuyarak yöneticileri stok seviyeleri konusunda uyarıyor. Akıllı raflardan gelen veriler envanter yönetim sistemlerine ve tedarik zinciri yönetim sistemlerine entegre edildiğinde toplam envanter analizinin yanı sıra tüketim trendlerini takip etmek, kampanyaları takip etmek ve iş akışlarını otomatikleştirmek de kolay oluyor. 

 

Minneapolis’teki Seeonic Inc., akıllı raf ekipmanını ve ilgili yazılımları, SightWare adı altında geliştirdi. ThingMagic’in M5e okuyucuları ve piyasada bulunabilen en ince ve en hafif antenler kullanıldı. %100 Okuma oranı gerçekleştirebilmek için bu küçük antenlerden 16 tanesi bir kerede birbirine bağlanabiliyor. Seeonic’in data yönetim yazılımı, Seeniq, tüm verileri işlemden geçiriyor ve web üzerinden hem tedarikçilerin hem de müşterilerin gerçek zamanlı erişimine sunuyor. Rafta ne olduğu takip edilebildiği gibi tedarikçiler için daha önemlisi ne olmadığı da takip edilebiliyor.  

Seeonic “Akıllı Raf” uygulaması

2008 yılında gebe giysileri mağazası Tomorrow’s Mother, Seeonic’ten iş süreçlerini iyileştirmek üzere yardım istemiş. Seeonic’in akıllı raf çözümü ile tomorrow’s Mother sahadaki stok takibi ve yönetimini web ortamında yapmaya ve herhangi bir envanter problemi yaşanmadan mağazalarına ürün göndermeye başlamış.  1.20 m x 1.5 m ölçülerindeki raflar, 60 cm okuma mesafesi olan tek bir okuyucuyla takip edilmeye başlamış. RFID okuyucu rafta olmayan ürünü belirleyip, bu veriyi diğer satış noktası verileri ile analiz ediyor, kaç adet malın alınıp, stoklandığı verilerini de kullanarak raflarda optimum sayıda ürün blundurulması için gerekli hesaplamaları yapıyor. Zamanla biriken veriler hem perakendeciye hem de üreticiye tüketim trendi konusunda veriler de sağlayabiliyor ve pazar tahminini iyileştirirken üretim planına da yön veriyor.  

RFID teknolojisi ile geliştirilen akıllı raflar, sağlık dolapları ve diğer stok üniteleri, mal kalemi bazında envanter yönetimi için perakende, ilaç gibi pek çok sektör için önemli çözümler sunuyor. Bu şekilde kablosuz ve mobil sistemler devriminde bir sonraki adım olan insan gözünün yerine geçme hedefine bir adım daha yaklaşılıyor. 

 

Adaptasyon: http://rfid.thingmagic.com/rfid-blog/bid/35439/RFID-Enabled-Smart-Shelves