KPMG’nin yeni raporuna göre tüketiciler arasında, kullanım ve bakım şartları ve masrafları nedeniyle, elektrik arabaları konusunda yoğun bir ilgi yaratılamadı. 14. Küresel Otomotive Yöneticileri araştırmasında, 31 farklı ülkeden 200 otomotiv yöneticisi ile görüşülmüş. KPMG’nin bu araştırma kapsamında yaptığı saha çalışmasında bulduğu, batarya maliyeti ve şarj şartları, elektrikli araç almayı düşünenleri en fazla düşündüren konular.  

Katılımcıların % 62’si araçlarını mümkün olduğunca uzun süre kullanmayı tercih ettiklerini sürdürülebilir teknolojilere ihtiyaç olduğunu ama teknolojinin kendisini ispatlaması gerektiğini belirtmiş. Tüketici talebini karşılamak üzere otomotiv üreticileri ise önümüzdeki 5 yılda petrol motorlarını optimize etme çalışmalarını sürdürürken hibrid fişli yakıtlı sistemler üzerine de yatırım yapmayı planladıklarını söylüyorlar. Ortaya çıkan petrol motorunun optimizasyonu konusunda önümüzde daha yapılması gereken işler olduğu ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasının beklendiğinden daha uzun zaman aldığı.

Yapılan açıklamaya göre geçmişte otomotiv üreticileri yalnızca petrol motorlu araba üretimi üzerine yoğunlaşırken, şimdi bir dizi tahrik teknolojisi, araç paylaşımı gibi yeni eğilimler, internet bağlantısı ve benzeri yeni gelişmelerle de uğraşmak durumunda. Küresel otomotiv endüstrisi için önemli bir geçiş dönemi.

Katılımcıların %92’si yakıt verimliliği araç seçimi için en önemli kriter. Çevresel konular, CO2 emisyonları da tüketiciler için önemli konular ama 2012’de yapılan araştırmada ikinci sıradayken, bu sene 4’e düşmüş.

Otomotiv üreticileri arasında yapılan araştırmada ise motor teknolojisinde küçültme ve optimizasyonun en önemli konular olduğu görülüyor. Fişli hibrit teknolojisi katılımcıların %24’ü için bir yatırım alanı olacak, yalnızca batarya ile çalışan teknolojilere yatırım yapacaklar ise %8 civarında. Bunun da üreticilerin, elektrik arabaları ile ilgili tüketici talepleri araştırmalarına ya da beklentilerine göre olduğu söyleniyor. Katılımcıların %36’sı fişli hibrit araçlar için talepin önümüzdeki 5 yılda artacagını düşünürken, %20’si fişsiz hibritlere yönelik talebin artacağını düşünüyor ki 2012’deki araştırmada bu talep artış beklentisi birinci sıradaydı. Yalnızca bataryalı araçlara talenin artacağını düşünenlerin oranı ise %11 ve beşinci sırada.

KPMG’nin İngiltere ofisi Otomotiv başkano Leech, kısa vadede sürücülerin hibrit araç tercih etme ihtimalinin yüksek olduğunu, büyük şehir filolarının ise elektrik araç tercih edebileceğini söylüyor. Öte yandan yalnızca bataryalı araçların ön plana çıkması, en azından önümüzdeki 10 yılda zor gözüküyor.

Bir diğer kritik konu ise hem endüstri hem de kamu sektörünün üzerinde durması gereken yüksek sayıda elektrikli araç için batarya şarj altyapısının ya da hidrojen arabaları için dolum ünitelerinin ne zaman ve ne kadar kapsamlı şekilde kurulmuş olacağı.

KPMG’nin Otomotiv araştırmasından temel noktalar

  • Elektrik      arabalarla ilgili heyecanlar azalıyor, önümüzdeki on yıl için petrol motorlu      ve hibrit arabalar ön planda
  • Yakıt verimliliği,      ekonomiklik konusunda hassas tüketiciler için en önemli konu.
  • Pazarda      4x4 segmentinde hızlı büyüme ile Brezilya,      Rusya, Hindistan ve Çin’in payının %50’ye yaklaşacağı tahmin ediliyor
  • Araç      paylaşımı ya da “kullandıkça öde” büyük şehirler için bir çözüm olarak ortaya      çıkacak, bu da yeni oyuncular için fırsatlar yaratacak beklentisi var.
  • Gelişen      pazarlarda üst segment araçlara eğilim artarken, olgunlaşmış pazarlarda daha      küçük araçlara talep artıyor.
  • Bildiğimiz      bayilik yapısı yerini yavaş yavaş online aktivitelere bırakıyor.

14th Global Automotive Executive Survey