spre-coating-methodSprey boyamaya benzer bir yöntemle üretilen solar hücreler Sheffield Üniversitesi’ndeki araştırma ile üretildi.

Sheffield Üniversitesi Fizik ve Astronomi bölümleri ile Cambridge Üniversitesi hava esaslı bir proses kullanarak sprey kaplama ile bir fotovoltaik aktif katman oluşturma yöntemi geliştirdiler. Bu yöntem seri imalata uygun ve düşük maliyetli. Sheffield’dan Prof David Lidzey açıklamasında “sprey kaplama şu anda arabalara boya uygulamalarında ve grafik boyamada kullanılıyor. Aynı zamanda, özel olarak tasarlanmış plastik yarı iletkenlerle solar hücre yapımında da kullanılabileceğini gösterdik. İleride belki de bina yüzeyleri hatta araba tavanları, bu malzemelerle sürekli elektrik üretiyor olacak” diyor.  

Sprey kaplı solar hücrelerin performansı, bilinen yöntemler üzerine yapılan paralel araştırmalarda geliştirilen solar hücrelerle aynı. Öte yandan bu yöntem imalat ölçeğine uyarlanabilir durumda. Amaç, solar hücre yapmak için gerekli enerji ve maliyetleri düşürmek.

Solar hücreler enerji yoğun şekilde ve silikon benzeri malzemeler kullanılarak üretiliyor. Kıyaslandığında plastik, çok daha az enerji gerektiriyor ve plastik bir katmanı sprey kaplama yöntemi ile uygulama sayesinde solar hücre üretimi için gerekli enerji düşebilir.  Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre sprey tekniği ile plastikle üretilen solar hücreler elektrik üretiminde silikonla yapılanlar kadar performanslı değil.

Lidzey, “plastik hücrelerin enerji dönüşüm verimliliği ve kullanım ömrü şu an pek çok grubun üzerinde çalıştığı bir konu. Öte yandan silikon solar hücrelerin maliyetleri de son yıllarda ciddi şekilde düşürüldü. Plastik solar hücrelerde de bu gelişim seviyesini yaşamamız lazım” diyor.

Araştırmanın detaylarının anlatıldığı makaleye buradan ulaşılabilir

 

Kaynak: Sheffield University



Adaptasyon:
 http://www.theengineer.co.uk/sectors/energy-and-environment/news/spray-coating-method-used-to-make-solar-cells/1015510.article#ixzz2KnHLD7Kw