RepRapPro

reprap.thumbnailTermoplastik ekstrüzyon tekniği kullanan RepRap 3D printer’ın en önemli özelliği kendi kendini imal edebilir olması. Yani kendi parçalarını basabiliyor, sonra bunların uygun şekilde monte edilmesi kalıyor geriye. Dolayısıyla açık kodlu bir makina, rahatlıkla bir tane alıp, yenilerini yapabilirsiniz. 

Şu anda dünyada 20,000 – 30,000 arası bu makinadan olduğu tahmin ediliyor. Şirket ayda 100 adet makina satıyor.

Baskı alanı 20 x 20 x 14 cm olan makina 0.020’’ kalınlıkta katmanlar basıyor. Yapabileceği minimum parça boyutu ise .080’’. 

Mcor Technologies 

iris.thumbnailIris 3D printer le İrlanda’daki Mcor Technologies Ltd., kağıt katmanları bir araya getirip yapışturarak 3 boyurlu objeler elde etmek gibi eski bir fikri modernize etmiş. Yıllar önce ortaya atılan bu fikri pek çok tasarımcı hatırlayacaktır. Bu mantıkla yapılan eski Helisys makinası ile yeni Iris arasındaki fark, Helisys’in üzerine yapıştırıcı uygulanmış büyük bir rula kağıt kullanması ve atık kısmının alınmasının zorluğu. Ayrıca bu eski makina lazer kesim kullanıyordu ve yangın tehlikes çıkarabiliyordu. Bu makina ile yapılan kağıt modellerin kahverengimsi rengi lazerden dolayı yanmasından kaynaklanıyordu. Öte yandan Iris ofis tipi kağıt ve su bazlı yapıştırıcı kullanıyor, kağıdı ise tungsten karbid bıçaklarla kesiyor.  

2005’ten beri piyasada olan Mcor Technologies’in Iris’in hem düşük maliyetli hem de çevreci. Tüm diğer makinalar 3D mmodel yapımında plastik ya da toz kullanırken Iris kağıt kullanıyor. Parçaları da sağlam ve kaliteli. Çözünürlüğü 0.1 mm, yani neredeyse bir kağıt kalınlığı. Düzgün yüzeylerle oldukça komplike parçalar yapılabiliyor. Hedef grplar genelde ticari ve akademik.

Yakın zamanda tam renkli versiyonu piyasaya çıktı. Beyaz kağıt üzerine mürekkeple renklendirme yapılıyor ve bu renkli kağıttan 3D modeller yapılıyor. Baskı kalitesi 5,760 × 1,440 × 508 dpi ve 1 milyon renk.

Satış yöntemi de ilginç. Makina doğrudan alınabileceği gibi 1, 2 ya da 3 yıllık 3D planlarından biri de alınabiliyor. Baştan belli olan fiyatın içinde kullanıcı, kontrat süresince makinenin yanı sıra sınırsız sayıda sarf malzemesi de (bıçak, zamk) alabiliyor. Teknolojiyi pahalı bulan öğrenci ve diğer kullanıcılar için de kapıyı açan bir yöntem. Makinanın fiyatı ise 15,000 $’dan başlıyor.

Iris’in baskı platformu  24 × 17.5 × 15 cm büyüklüğünde ve 0.004’’ katmanlar basıyor.

Adaptasyon: http://machinedesign.com/article/the-changing-face-of-3d-printing-0213?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MDCadcamcae+(Machine+Design+-+CAD%2FCAM%2FCAE+channel)