artificial earBiyomedikal mühendisleri ve doktorların ortak çalışmasıyla 3D printing ve enjeksiyon kalıbı kullanılarak yapay kulak geliştirildi. Bu gelişme ile mikrosi adı verilen konjenital problemlerle doğan çocuklar için umut doğdu.

PLOS ONE’da yayınlanan çalışmada Cornell Üniversitesi biyomedikal mühendisliği ve Weill Cornell Medical College doktorları, 3D printing ve yaşayan hücrelerden enjekte edilebilir jellerin nasıl insan kulağına çok benzer yapay kullak yapımında kullanılabildiğini anlatıyor. 

Açıklamada hidrojel içinde kapsüle edilmil hücrelerin 3D printer ile çöktürülerek yeni bir kulak

dokusuna dönüştürüldüğü anlatılıyor. 3D printer bu işlem sırasında, insan kulağının scan edildiği resimlerin bulunduğu bir dosya ile yönlendiriliyor. 

 

Yapay kulaklar styrofoam benzeri malzemelerden ya da bazen hastanın kaburgasından alınan dokulardan üretiliyordu. Bu da özellikle çocuklar için ızdıraplı ve problemli olabiliyor, kulaklar gerçeğe benzemiyordu ve yeterli performans gösteremiyordu.

Kulakları yapmak üzere araştırma ekibi, insan kulağının 3D dijital görüntüsünü alarak işe başlamış ve bu görüntüyü dijital ortamda 3D printer kullanılarak kalıplayıp, gerçek bir kulağa dönüştürmüşler. Cornell’de geliştirilen yüksek yoğunluklu jelin, kalıp çıkarıldığında reçel kıvamında olduğu ve kolajenin kıkırdağın büyüyebileceği bir iskele olarak görev yaptığı açıklanmış.

Makalenin baş yazarlarından Biyomedikal mühendisliği doçenti Lawrence Bonassar, kalıbı tasarlamanın yarım gün, print etmenin ise bir gün civarında aldığını söylemiş. Jel enjeksiyonu 30 dk sürmüş, 15 dk sonra da kulağı çıkarabilmişler. Yapılan kulağın traşlaması yapıldıktan sonra implantason öncesi besleyici hücre kültürü içinde bir kaç gün bekletilmiş.

 Mikrosinin görülme oranı her sene 10,000 doğumda 1 – 4 adet civarında. Mikrosi ile doğan çocuklarda düzgün bir iç kulak olduğu halde dış kulağın olmamasına bağlı duyma kayıpları yaşanıyor. Araştırma ile ilgili makalenin diğer eş yazarı Dr. Jason Spector, böyle bir çocuğa implantasyon işleminin yapılması için en uygun zamanın 5 ya da 6 yaş olduğunu söylüyor. Bu yaşlarda çocukların kulak büyüklüğü yetişkinlerinkinin %80’i civarında.

Önümüzdeki dönemde güvenlik ve performans testleri başarılı olursa, üç yıl gibi kısa bir süre içinde Cornell’de geliştirilen yapay kulağın insan üzerinde implantasyonu yapılabilir.



Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/medical-and-healthcare/news/3d-printing-techniques-produce-artifical-ear-from-living-cells/1015616.article#ixzz2Lqmrs6K0