Curiosity LandingNASA, Mars’a en yeni aracını ”Curiosity”yi (”Merak”) 25 Kasım sabah saatlerinde Cape Canaveral’dan yola çıkarmaya hazırlanıyor. Mars ile dünya arasında bu tarihte mesafe ”sadece” 205 milyon kilometre olmasına rağmen, Curiosity yaklaşık 570 milyon kilometre yol katederek, 255 gün sonra, yani 6 Ağustos 2012 tarihinde, yerel saatle öğleden sonra saat 3 gibi gezegenin yüzeyine inmesi bekleniyor. Hava açık, ancak sıcaklığın -90 ile 0 derece olması bekleniyor.

 

Curiosity vehicleCuriosity şimdiye kadar Mars’a gönderilen en büyük araç olarak, Mars’ta hayat olup olmadığı konusunda araştırma yapabilecek en gelişmiş ekipmanları da beraberinde taşıyor. Boyutları 3 x 2,8 x 2,1 metre ve 899 kg ağırlığı ile ufak bir aile otomobili büyüklüğünde olmasına rağmen, taşıdığı yaklaşık 75 kg analiz gelişmiş ekipmanları ile, Mars yüzeyinde en az bir yıl boyunca ilerleyerek yüzlerce analiz yapabilecek. Araç, Mars’ın yüzeyinden ve matkapla delerek toprak altından örnekler alacak ve bunları Alpha Particle X-ray Spektrometre, çeşitli kameralar, radyasyon detektörü ve kimyasal ve mineral analiz ekipmanları ile inceleyerek, bir zamanlar Mars’ta hayat olup olmadığını, veya en azından hayat için koşulların olup olmadığı konusunda bizlere bilgi gönderecek.

Ama tabiiki bunlar her şey yolunda giderse ve toplam 2,5 milyar dolara mal olan aracın doğru çalşması durumunda gerçekleşebilecek.

Aslında tarihe bakıldığında Mars yolculukları çokta başarılı bir seyir göstermiyor. Zira bu misyonun insanlık tarihinin 41’inci denemesi olmasına rağmen, sadece 25’i başarılı olmuş, bir tanesine ise ne olduğu bilinmiyor.

Curiosity için başarı olasılığı şimdiki sayılarla sadece %60 gibi görünmesinden dolayı bazı bilim çevrelerinde ”acaba Mars yolculukları üzerinde bir lanet mi var” diye bile konuşuluyor. Ancak 51 yıldır sürdürülen Mars misyonu başarısızlıklarının çoğu Rusya’dan, ve uzay yolculuklarının ilk yıllarında sıkça meydana geldiği görülüyor. Rusya’nın en son başarızlığı dünya etrafındaki yörüngesinden çıkarılamayan Fobos-Grunt ile yaşanıyor.

Aslında uzmanlar Mars’a gitmenin, uzayın herhangi başka yere gitmekten daha zor olmadığını söylüyor. Uzay yolculukları nereye olursa olsun çok zor bir çalışma olduğunu, ve en küçük bir hatanın bile başarısızlığa yol açabileceği altı çiziliyor. İşin kötü tarafı da, neyin yanlış gittiği hiç bir zaman kesin olarak bilinemiyor. Örneğin şimdiye kadar yolda kaybedilen 6 insansız uzay aracı ile Mars’a ulaştıktan sonra kaybedilen en az 10 araca ne olduğu şimdiye kadar belirlenebilmiş değil.

Daha önce Mars Pathfinder, Sojourner, Spirit, Opportunity ve Phoenix gibi insansız uzay aracını NASA Mars’a başarıyla göndermiş olmasına rağmen, 2,5 milyar dolar harcayarak hazırlanan bu misyondan sorumlu olan binlerce bilim adımı ve mühendisler önümüzdeki 255 günü iğne üstünde geçirecekler gibi görünüyor.