Radyo dalgaları uzayda hareket eden ve pek çok iletişim sisteminin temelini oluşturan elektromanyetik dalgalardır. Değişen frekansları ile radyo yayınlarının yanı sıra kablosuz cihazlarda, telefon, televizyon, radar, navigasyon ve telemetrik sistemlerde kullanılmıştır.

Radyo dalgalarında frekans belirleyici özelliktir. Kısa dalgaların frekansı düşükken, uzun dalgaların frekansı yüksektir. İletişim amaçlı kullanılan frekanslar 10 KHz ile 100 GHz arasında değişmektedir.

 

Yüksek frekanslı radyo sinyalleri menzil sağlama konusunda iyidir, ancak veri transferinde kanal paylaşım ve etkileşim problemi yüzünden pek tercih edilmemelidir. VHF radyo sinyallerinde ise bu problem tam ortadan kalkmasa bile çok ciddi bir sorun yaratmayabilir. 100MHz üzerinde (yüksek bant) saniyede 19200 bits hızında veri iletimi için uygundur. Ancak bu bant ve yüksek frekans görüş mensili dediğimiz ya da doğrudan iletim dediğimiz şartlarda iyi sonuçlar verir. Arazi şartları alıcı ve vericinin iletişiminde önemli rol oynar. UHF frekansı ise menzil şartları da düşünüldüğünde veri iletimi için en uygun seçimdir. Radyo kapsaması iyi olduğu gibi bina içinde de kullanılabilir. 

Veri iletiminde de ses iletiminde olduğu gibi radyo dalgalarının modulasyonu gerekir. RF veri ve ses iletiminde UHF ve VHF ticari bantlarında frekans modülasyonu kullanılır. Denizcilik ve havacılık uygulamalarında dalga boyu modülasyonu da söz konusudur. İletişim sisteminin ne kadar iyi veri gönderdiği Bit Hata Oranı (Bit Error Rate - BIR) ile ölçülür. Bunu iyileştirmek içinde sofistike sistemler için genelde FEC (Forward Error Correction) protokolü kullanılır. 

RF sistemlerin endüstride en yaygın kullanımı RF-ID kart okuma sistemleridir. Proses takibi ve kontrolü için kullanılacak RF sistemlerde veri gönderecek nokta ve alacak noktanın birbirine uzaklığı, arazi şartları, vs. gibi konular önemlidir. Otomasyon için kararlı bir sistem kurabilmek için hem vericinin hem de alıcının iyi seçilmiş olması ve iyi izole edilmesi gerekir. ISM (Industrial, Scientific and Medical) bant içinde çalışan RF cihazların bu sistem dahilindeki diğer cihazlarla etkileşimi sorun olabilmektedir.    

Haberleşmenin sağlanacağı iki nokta arasındaki mesafelere göre farklı RF modülleri bulunabilir ve bu modüllerin maliyetleri de oldukça değişkendir. Arazi şartlarına göre anten, yükseltici vs. kullanılması gerekebilir ve tüm bunlar maliyeti etkileyecek unsurlardır. 

Kısaca RF veri iletişimi kullanacaksanız, iyi bir anteni mümkün olan en yüksek noktaya yerleştirin. Kablolarınızın aşınmamış ve iyi durumda olduğunu kontrol edin. Anten ayarlarınızı talimatlara uygun şekilde yapın ve antenin montajı için profesyonel destek alın. Bağlantı noktalarını sık sık kontrol edin. Bataryalarınızı da aynı şekilde. En uygun ve fazla yoğun olmayan bir iletişim kanalı seçin,  kullanmadığınızda radyonuzu kapalı tutun.