Tarım sektörü, kıt kaynaklarla daha fazla üretim sağlanması, özellikle de su tüketiminin azaltılması için çeşitli çözümlerin gündeme geldiği bir sektör. Telemetrik sistemlerin kullanılması da son bir kaç yıldır, özellikle GSM operatörlerinin önzülüğünde gündeme geldi. GSM alt yapısının kullanıldığı bu çözümler gerçekten uygulanabilir mi? Yatırım maliyeti ve sistemlerin getirisi düşünüldüğünde gerçekten anlamlı mı?
Bunun en kolay cevabı, eğer basarılı bir sonuç alınmış olsaydı bunu her türlü iletişim aracı üzerinden bangır bangır
duyardık. Bu sistemler yavaş yavaş çiftçilere özel kampanyalara, çeşitli piyasa bilgilerinin verildiği portallara vs dönüştü. Neden? Zira bir tarlanın mesh mantığında bile yeterli sayıda noktasının takibi için gerekli, sensör, telemetrik modül, vs maliyeti düşünüldüğünde uygulama fantaziden öteye gidemiyor, hele de kar marjı oldukça düşük olan bir sektörde.
Kaldı ki bugüne kadar uygulamaya çalışılan şekilde olmasa bile tarım sektörüne yönelik pek çok parametrenin uzaktan takibi mümkün. Neyle mi? Uydu üzerinden. Toprağın nem miktarı, biomass indeksi, yaprak alanı, gübre seviyesi gibi takip edilmesi gerekli pek çok parametre uydu üzerinden takip edilebiliyor.
Hollanda'da geliştirilen bu sistem aralarında Güney Afrika'nın ve Kanada'nın da bulunduğu 30 ülkede uygulamaya geçti. Türkiye'ye sistemi getirme çalışmalarını başlatan Tura Teknoloji ile sistem üzerine bir görüşme yaptık. Henüz pazara duyurusu yapılmamış olan sistem, yakın bir gelecekte tarım kooperatifleri ile denenmeye başlayacak. Harita üzerinde tarlanın isaretlenmesinden sonra bu alan için uydudan alınan veriler internet üzerinden takip edilebilecek. Uygulamanın geliştirme çalışmaları henüz başlamış. Piyasaya çıkması için hedef 2012 yaz ortası.