spintronic oledAmerika’da yapılan araştırmaya göre Spintronik prensibiyle çalışan organik ışık saçan diyotlar (OLED), standart OLED’lere göre  daha parlak, ucuz ve verimli.

Utah Üniversitesi’nden -330C’de turuncu ışık veren prototip spin-polarize OLED’i geliştiren Valy Vardeny’e göre tamamen farklı bir teknoloji. Konu üzerinde daha önceki bir çalışma ile organik spin valf geliştirilmişti.

Aslında bunlar bilgisayarlarda, TV’lerde ve cep telefonlarında bulunan elektronik switch’ler ve elektronların bir özelliği olan spin’leri bilgi aktarmak üzere kullanıyorlar.

Spin, bir parçacığın yapısından gelen açısal momentumu olarak tarif edilebilir.

Aşağı yukarı değerleri, ikili sistemde 0 ve bir değerleriyle ilişkilendirilir.

 

Organik spin valfleri üç katmandan oluşur:

ferromagnet olan iki metal elektrot arasında sandwich şeklinde yarı iletken bir organik katman. Düşük bir voltajla negatif elektrik yüklü elektronlar ve pozitif elektrik yüklü elektron boşlukları organik yarı iletkenin içine doğru itilir. Elektrotlara magnetik alan uygulandığında , organik yarı iletken içindeki elektron ve elektron boşluklarının spinleri paralel ya da paralel olmayan şekilde ayarlanabilir.

Bu yeni çalışmada, asıl ilerleme bipolar organik spin valflerdeki gelişme. Bu sayede yeni spin OLED’in yalnızca elektrik akımını düzenlemek yerine ışık yayması sağlanıyor. Elektron ve boşluklarının aynı anda enjekte edilebilmesi ile ışık yayma özelliği sağlanmış. Negatif yüklü elektron, pozitif yüklü bir boşlukla birleştiğinde ikisi birbirinin değerini sıfırlıyor ve enerji ışık olarak ortaya çıkıyor.  Şimdiye kadar var olan OLED’lerde ışığın yoğunluğunu arttırmak için daha fazla elektrik akımı gerekirken, spintronik OLED’lerin yoğunluğu magnetik alanla kontrol edilebiliyor. Yine eski OLED’ler kırmızı, yeşil, mavi gibi kullanılan yarı iletkenin cinsine göre tek bir renk ışık yayarken, Vardeny’nin açıklamasına göre spin OLED’ler’de teorik olarka farklı renklerde ışık yaymak magnetik alandaki değişimlerle mümkün.

Çalışmanın bir sonraki adımı bu teknolojiyi oda sıcaklığında çalışır hale getirmek.


Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/electronics/news/spintronic-oleds-could-be-brighter-and-more-efficient/1013166.article#ixzz20mwP0mzq