Amerika’da yapılan araştırmada, komplike mikrochiplerin yapımında kendiliğinden toplanabilen polimerlerin kullanılması için bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem, daha da yoğun montaj gerektiren parçalarda da kullanılabilir.
MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) yapılan araştırmada geliştirilen yöntem bir anlamda kendiliğinden bir araya gelebilen moleküllere nasıl monte olacakları konusunda rehberlik ediyor. Bu şekilde mesela köşeli bir kablo, eğriler ya da altıgen şekiller oluşturabiliyorlar. Araştırma ekibi bir alt katman üzerinde şablon şeklinde küçük direkler kullanarak aralarındaki kuvvete bağlı olarak birbirlerine bağlanan polimer moleküllerinin
uygun şekle girmelerini sağlamışlar.
MIT Elektrik Mühendisliği’nde Doç. Dr. Karl Berggren, araştırma üzerine yazılan makalenin eş yazarı. Berggren, şablonun polimer bileşenlerinden birini iten bir madde ile kaplandığını söylüyor. Bu sayede moleküler yapı üzerinde gerilimle şekil değişikliği yaratılmış. Polimer bu gerilimden kurtulmak üzere dönmeye ve kıvrılmaya ve bu şekilde de yüzeyde farklı düzende şekiller almaya başlamış. Bu sayede polimerin doğal eğiliminin önüne geçilmiş ve ilginç yapılar oluşturması sağlanmış.
Kendi kendine toplanan gelen polimerler doğal olarak arı kovanı gibi hexagon şekil almaya çalışırlar. Makalenin bir diğer yazarı, Toyota malzeme, bilim ve mühendislik profesörü Caroline Ross, bu eğilimi açıklarken, elektrik devre tasarlayıcılarının 900’lik açılarla birleşen yapıları tercih ettiğini, bu yöntemle 900’lik açıdan daha fazlasını silindirik yapıları, küreleri, elipsoidleri basit şablonlarla yapabiliyoruz diyor.
Sistem ayrıca bir seri delik gibi yapıları da üretebiliyor. Bu sayede mikrochipleri daha yoğun şekilde yerleşmiş bileşenlerle üretmek mümkün hem de imalat süresini kısaltarak.
Makale, Journal of Advanced Materials’da Ağustos’ta basılacak ve şu an online erişime açık.
Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/electronics/news/researchers-build-microchips-using-self-assembling-polymers/1013218.article#ixzz215TwviH3