Mühendislikle medikal bilimini birleştirmek isteyenlerin sayısı artıyor ve bio-mühendislik gittikçe büyüyen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan tüm gereç ve sistemlerin tasarımı, planlaması, geliştirilmesi hatta işletilmesi bio-mühendislik faaliyetleri arasında. Bu yeni ve gelişen endüstride yurt dışındaki üniversiteler protez ve diğer medikal gereç tasarımı ile faaliyet göstermeye başlamış bile. Bu üniversitelerin bio-mühendislik bölümlerinden mezun olan öğrencileri ise medikal gereç üreten şirketler kapıyor.
Elektronik mühendisliğine bağlı olarak gelişip, sonra ayrı bir dal olan bio-mühendislik
programı, disiplinler arası bir alan olan tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgileniyor. Programın ilk iki yılından sonra öğrenciler programlama veya gen araştırmaları için bio-informatik bölümlerine ayrılıp, uzmanlaşabiliyorlar.
Bu alanı tercih edecekleri son derece hızlı bir değişim ve dinamizm bekliyor. Kopyalama tekniğinin son 20 yıl içinde geliştririldiğini, kopyalama tekniğinin hücre ve doku incelemelerinde kullanılmasının da 10 yıllık bir geçmişi olduğunu düşünürsek bu dinamizm daha da belirgin şekilde gözümüzde canlanıyor. Sektörde şu anda doku değişimleri üzerine çalışılıyor.
US News & World Report araştırmasına göre bio-mühendislik, Amerika'da en iyi 50 meslek sıralamasında teknoloji ve bilim kategorisinde en üst sırada yer almış. Türkiye'de de bu konulara hızlı bir giriş yapmak gerekli. Seçeceklere şimdiden hayırlı olsun.