Yeni geliştirilen grafen bazlı malzeme elektronikte indiyum kalay oksit’in yerini alıyor. Dünyanın elektriği ileten en ince malzemesi, GraphExeter, Exeter Üniversitesi’nde geliştirildi. Yeni malzeme iki grafen katman arasına sandwich şeklinde yerleşmiş ferrik klorür moleküllerinden oluşuyor. Ferrik klorür grafen’in transparanlık, esneklik ve mukavemet özelliklerine zarar vermeden elektriği iletme kabiliyetindeki kısıtları ortadan kaldırıyor. Hafifliği ve mekanik
açıdan esnekliği düşünüldüğünde GraphExeter elektronikte, displaylerde, fotovoltaik cihazlarda kullanılabilir.
Grafen düşük iletkenliği nedeniyle optoelektronikte en yaygın kullanılan transparan iletken indiyum kalay oksitin tahtını sallayabilecek gibi gözükmüyordu. Ancak indiyum kalay oksit kaynak kısıtıyaşanan bir malzeme ve 2017 gibi biteceği öngörülüyor. Grafen’in bu geliştirilmiş şekli, indiyum kalay oksit ve optoelektronikte kullanılan karbon esaslı benzeri transparan iletkenlerden daha üstün özellikler sergiliyor. Exeter üniversitesi’nin yaptığı çalışma ile ilgili bulgular Advanced Materials’da yayınlanmış. Burada anlatılanlara göre GraphExeter, interaktif özellikleri olan akıllı ayna ve cam geliştirmede kullanılabilir.
Malzemenin bir diğer özelliği de tipik bir transparan iletkene göre çok daha geniş bir ışık spektrumunda sergilediği transparanlık. Örneğin güneş panellerinde kullanılırsa, GraphExeter, daha uzun bir süre güneş ışığından enerji elde edilmesini sağlayabilir. Bu şekilde solar panel veriminin %30’dan fazla artabileceği iddia ediliyor.
Bir sonraki aşama malzemenin sprey versiyonunu geliştirmek. Böylece çok daha yaygın bir kullanım alanı söz konusu olabilir.
http://www.theengineer.co.uk/graphene-based-material-outperforms-indium-tin-oxide/1012477.article#ixzz1tj0XDBnT ‘dan adapte edilmiştir.