Akut akciğer problemlerinde ya da nefes yollarında bir tıkanma olduğunda hastaların kanlarına oksijen enjekte
etmek, organlarında bir tahribat olmaksızın acil durum tedavilerine geçmek üzere zaman kazandırabilir. Boston Çocuk Hastahanesi'nde bir grup araştırmacı geliştirdikleri yöntemle tavşanlar üzerinde oksijen mikro parçacıklarını kana enjekte ederek, nefes almaları kesildikten sonra 15 dk kadar tavşanları normal nefes alırken olduğu gibi hayatta kalmalarını sağlamışlar.
Mikro parçacıklar küçük oksijen cebini saran tek katmanlı lipidlerden oluşuyor ve bir çözelti içinde enjekte ediliyor.
Araştırmacılar Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan makalelerinde bu mikro parçacıkların enjeksiyonuyla saniyeler içinde kandaki oksijen seviyesinin normal değerlerine geldiğini belirtiyorlar. Araştırmacılar ayrıca nefes borusu tamamıyla tıkandığında tavşanların tek bir nefes bile almadan 15 dk hayatta tutulduğunu ve bu sürede hiçbir kalp durması ya da herhangi bir organda tahribat oluşmadığını da ifade ediyorlar.
Mikro parçacık çözeltisi özellikle ambulanslarda kolayca taşınabilir ve acil durumlarda yeterli tedavi şartları sağlanıncaya kadar hastanın durumunu stabilize edebilir.
Boston Çocuk Hastahanesi, Kardiyoloji bölümünden John Kheir'e göre bu yöntem kritik bir kaç dakika içinde nefes almanın yerini tutabilecek kısa soluklu bir çözüm. Tavşanlarda 15 dk süreli kullanılan yöntem, kütlesi daha yüksek olan insan vücüdünda daha yüksek dozla 30 dk'ya kadar çıkarılabilir. Ancak oksijenin fazla yüklemesi de farklı komplikasyonlara yol açacağından dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Popular Mechanics'de detaylı verilen deneyin uygulanabilir bir tedavi olarak kullanılabilmesi için daha pek çok testten geçmesi gerekiyor. Aşağıdaki şekil oksijen gazının paketlenmesinde kullanılan mikroparçacık yapısını gösteriyor. Mikro parçacıklar yeterince oksijen içermeyen kan sıvısı ile temas edince, içindeki oksijen açığa çıkıyor ve milisaniyeler içinde hücreye tutunuyor. Lipid kabuksa kırılarak vücüt içinde metabolize ediliyor.