Southampton üniversitesinde araştırmacılar yenilenebilir enerji kaynakları için sanal santral geliştirdiler. Küçük çaplı bu güç santrallarına getirilen kooperatif yaklaşımı ile hem küçük elektrik üreticileri güçleniyori hem şebeke planlaması rahatlıyor.
Son on yılda güneş panelleri ve rüzgar santralları gibi yenilenebilir kaynakların kullanıldığı güç santralları ve bunların şebekeye katkısı giderek arttı. Şebekenin enerji ihtiyacını kesintisiz olarak karşılayabilmesini garanti etmek üzere bu santralların elektrik üretimleri ile ilgili güvenilir tahminlerini iletmeleri gerekiyor. Bu tahminlerin güvenilirliği arttıkça şebekenin daha sağlıklı planlama yapması mümkün oluyor. Ülkemizde henüz yenilenebilir enerjinin katkısı son derece az olsa da yenilenebilir enerji kaynakları arttıkça, hidroelektrik ve termik santrallar üzerinden elektrik üretimine ihtiyaç giderek azalacak ve bu planlamanın önemi artacak.
Sanal güç santralları ise bu şebekenin sağladığı enerji miktarına göre çok küçük kapasiteli yenilebilir enerji santrallarının şebekeye entegrasyonunu kolaylaştırabilir.
Sanal santrallarda benzeri boyutta çok sayıda yenilenebilir enerji santralı bir araya getirilerek boyut ve güvenilirlik olarak konvansiyonel güç santralı boyutuna gelmelerini ve planlamanın bu şekilde yapılmasını sağlıyor.
Bir anlamda akıllı ve çok etmenli yazılım sistemleri ile santral kooperatifi kuruluyor. Hem küçük santralların şebeke ile pazarlık gücü artıyor hem de sistem daha rahat planlanabilir hale geliyor.
Dr Valentin Robu, Southampton üniversitesi’ndeki araştırma grubundan ve çok sayıdaki ufak üreticinin bir araya gelmesinin hem verimliliği hem de maliyet etkinliğini arttıracağını söylüyor. Geliştirilen akıllı sistem yüksek bir yatırım da gerektirmiyor, yalnızca ciddi fark yaratacak bir girişim.
Sistemde doğru tahminlerin ödeme açısından ödüllendirildiği bir yapı da var. Bu da genel şebeke planlamasını rahatlatıyor. Araştırmacılar 16 rüzgar santralından yarım saatlik aralıklarla 10 hafta boyunca rüzgar hızı verisi toplamış ve yaklaşımlarını test etmişler. Çalışmanın detayları bir makale ile bu hafta Toronto’da AAAI konferansında yayınlanacak.
Bizde de yakın zamanda geliştirilmesi gerekecek bir uygulama. Danimarka'da da bu konuda çalışmalar yapılıyor.
Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/energy-and-environment/news/team-works-on-virtual-power-plants-for-renewable-energy/1013297.article#ixzz21vQLnVSI