Israil, Tel Aviv Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, süperiletkenlerle ilgili önemli bir gelişmeye imza atma iddiasında: var olanlara göre daha yüksek ısılarda çalışabilen süper iletkenler.
Elektrik akımını kayıp vermeden iletebildikleri için süper iletkenler güç iletiminde son derece önemliler. Ancak, süper iletkenler 30K gibi son derece düşük bir sıcaklıkta çalışabiliyorlar ve bu durum kullanımlarını zorlaştırıyor. Son 20 yıldır, bilim adamları süper iletkenleri daha yüksek sıcaklıklarda çalışır hale getirme konusunda uğraşıyorlar. Özel bazı iyonların eklenmesi ya da çıkarılması gibi zor kimyasal dopinglerle bu bir dereceye kadar başarıldı ve malzemenin kritik sıcaklığı yükseltildi. Ancak, Prof. Yoram Dagan liderliğindeki ekip, malzemenin kritik sıcaklığını değiştirmek için daha kolay bir yöntem geliştirdiklerini ifade ediyorlar.
Bu yöntem, süper iletken film üzerine çökeltilerek, ince bir molekül kalınlığında bir kaplamaya ışık tutulması şeklinde özetleniyor. Deneyler sırasında, üç farklı moleküler kaplama kullanılmış. Dogan’ın ekibinin belirlediği, ışık kaynağını açıp, kapatarak kritik sıcaklığın çoğaltılıp, azaltılabileceği. Dogan, bu çalışmayı süper iletkenlerin sıcaklığını kontrol etmek üzere bir düğme geliştirdikleri şeklinde özetliyor.
Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/researchers-shed-light-on-superconductor-development/1013696.article#ixzz24yWEDfPX