sahte urune gorunmez onlemGüney Dakota Üniversitesi Maden ve Teknoloji bölümü tarafından yapılan araştırmada elde edilen yeni yöntemle, görünmez kodlar nano parçacıklarla üretildi. Florasan mürekkeple ürüne yazılan kodlar günlük yaşam şartlarında fark edilemiyor. Ancak üzerinde bu barkodu bulunduran ürünü kızılötesi ışığa tuttuklarında kodlar parlamaya başlıyor.

İngilizce Quick Response (Çabuk Tepki) kelimelerinin baş harflerinden adını alan QR kodları ilk kez Japon Denso firması tarafından 1994 yılında geliştirilmişti. Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşuyordu. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle yaygınlaşmaya başlayan QR kodları kullanıcıyı internet adresine,

e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebiliyor.

 

BBC'de yer alan habere göre, geliştirilen gorunmez QR kodları kağıt, cam ve benzeri diğer materyallerin üzerine yapılabilecek. Uzmanlar kodların yazım sürecinin şuan 90 dakika olduğunu belirtirken, konu üzerinde daha fazla çalıştıkları takdirde bu sürenin 15 Dakika'ya kadar duşebileceğini söylüyor.

Geliştirilen bu yeni yöntem sayesinde üreticiler ürünlerinin orijinalliğini daha kolay bir sekilde sertifikalayabilecek. Öte yandan hükumet kurumları da gizli belgelerin güvenliğini bu yöntem sayesinde artırabilecek.

Referans: http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/21455915.asp