Sanki artık herkes bir şekilde 3D printing konusuna aşina oldu, bunlarla bir sürü şey üretiliyor gibi geliyor. Örnekler uçak kanadından, mücevherlere, kafeslere hatta kendi protrelerimize kadar değişiyor. Aşağıda 3D printing dediğinizde fiyatı 20,000 $’ın altında olan hem ticari hem tüketiciye özgü bazı makinaları inceliyoruz, hatta çoğu daha da ucuz.
LeapFrog
Evdeki kullanıcıyı hedefleyen Hollanda’daki LeapFrog’un Creatr 3D printerı, diğer tüketici tipi cihazlardan birkaç yönden farklı. Öncelikle, tamamen Alüminyum’dan yapılmış, dolayısıyla sağlam. Elektronik bileşenleri de daha güvenilir. Örneğin tüketici tipi cihazlarda step motor sürücüleri çabuk bozulur; bu cihazda profesyonel tiplerde kullanılan sürücüler kullanılmış. Kayış ve tahrik mili de daha sağlam. Kısaca printer daha dayanıklı.
Fiyatı 1500 $ civarında ve bu fiyat seviyesindeki diğer printerlar kalibrasyon gerektirirken, Creatr makinalar montajı ve ön kalibrasyonu yapılmış olarak geliyor. Kutudan çıkarıp, kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
23 × 27 × 23-cm hacmi tüketici tipi bir cihaz için oldukça büyük. Üstüne opsiyonel dual ekstruderi istenebiliyor. Creatr termoplastik ekstrüzyonla çalışıyor. Tek ekstruderli bir makina, örneğin bir köprü modeli yapamazken, bu makinada sütunları yapmak için yol üstündeki ilk katman basılırken, nozülden gelen plastik havada katlanıyor ve ikinci ekstruder çözünebilir bir madde ile boşluğu dolduruyor. Bu şekilde kullanıcı, neredeyse her şekli basabiliyor. Yapım işi tamamlandıktan sonra kullanıcı kolaylıkla havada asılı kalan kısımların yapımında destek görevi gören ve suda çözülebilen maddeleri yıkayarak uzaklaştırabiliyor.
Kullanılan malzeme makara üzerinde gelen filament. ABS ya da PLA plastik ile basım yapılabiliyor. PLA, ABS’den daha kırılgan bir malzeme ve daha düşük ergime sıcaklığı var ama daha düzgün kenarların yapımında kullanılabiliyor. Nihai modellerin yapımında ABS daha çok tercih edilebilir.Mesela Lego’lar ABS’den yapılıyor. Öte yandan sunum modellerinde PLA kullanılabilir. PLA aynı zamanda biyoçözünürlük özelliğine de sahip.
Creatr, tipik olarak 200 mikron’luk katmanlar basıyor ama mekanik olarka toleransların 100 mikron seviyesine inmesi mümkün. X ve Y eksenlerinde hız 0.24 m/sn seviyelerine çıkarken ekstrüzyon hızı 200 mm/dk. Örneğin bir iPhone koruyucusunu 10-15 dk’da basabilir.
FormLabs
Cambridge’deki FormLabs yakın zamanda Form 1 isimli ilk stereolitografi (SL) makinasını çıkardı. Fiyatı 3,000 $ civarında. Ürünün hedef kitlesi profesyonel tüketiciler, mühendisler, imalatçılar ve tasarımcılar olarak belirlenmiş. Akıllıca hazırlanmış bir yazılımı ve son işlemleri destekleyecek araç gereçleri var. Makina SL’in daha az bilinen bir versionunu kullanıyor. Reçine, tankın üstünden değil alt kısmından çıkıyor.
Malzeme olarak uygun fotopolimerler kullanılıyor. Bir litrelik şişesi 149 $ civarında. Reçine fiyatı, daha yüksek çözünürlükteki makinalarda kullanılanın aşağı yukarı yarısına denk geliyor.
Makina minimum 25 mikron kalınlıkta katmanlar üretiyor. Minimum şekil boyutu ise 300 mikron. Baskı hızına gelince tipik olarak 15 mm yüksekliği bir saatte basıyor. Boyutları ise 12.5 × 12.5 × 16.5 cm.
Stratasys Stratasys
Yeni piyasaya çıkan Mojo 3D printer, erimiş çöküntülü modelleme ile ABS baskı yapıyor. Günlük işlerinde CAD kullanan tasarım mühendisleri için uygun bir makina. Şirket ilk olarak 2001’de Dimension isimli makinasını, o deönemde piyasada olan 3D printerların neredeyse yarı fiyatına piyasaya çıkarmıştı. O tarihten bu yana pek çok Dimension serisi üretildi ve fiyatları 20,000 $ seviyelerine indi. Beş yıl kadar önce uPrint piyasaya sürüldüğünde fiyatı 15,000-20,000 $ bandındaydı. Nisan 2012’de gelen Mojo’nun ise fiyatı 10,000 $’ın altında olan ilk profesyonel seviyedeki makina olduğu söyleniyor.
Mojo ile ilgili ilk dikkat çeken şekli ve boyutları; HP’nin 2D printer formuna çok benziyor. Yazılımı da kullanıcıların CAD üzeirnden parçaları taşıyıp bırakmalarına uygun şekilde hazırlanmış ve seri şekilde ikinci, üçüncü ve dördüncü modeller basılabiliyor.
Mojo yapım malzemesi filament formunda ve besleyici kafasıyla birlikte. Hepsi bir arada baskı kartuşunu oluşturuyor. Stratasys, kullanıcıların printerı 10-15 dk’lık bir sürede kurabileceklerini söylüyor.
WaveWash 55 adı verilen temizleyici aparatları ile birlikte gelen Mojo, desktop kullanıcılarını hedefliyor. Yaklaşık 4 kg’lık malzeme bir galon suyun içine atılıyor ve parçalar bu sabunlu suyun içinde yıkanıyor. Destek kısımları 15-30 dk içinde ayrılabiliyor. Printer ve aksesuarlarının fiyatı toplam 9,900 $ civarında. Baskı alanı ise 7.5x7.5x7.5 cm boyutlarında.
RepRapPro ve Mcor Technologies bir sonraki makalede.
Adaptasyon: http://machinedesign.com/article/the-changing-face-of-3d-printing-0213?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MDCadcamcae+(Machine+Design+-+CAD%2FCAM%2FCAE+channel