North Carolina State Üniversitesi, hizalı nanoparçacıklar yerleştirerek polimerlerin belirli kısımlarını eritebilmek için bir yöntem bulduğunu açıkladı. Bu yöntem fiberleri istenen yönde eritebildiği için daha dirençli nanofiberler ve malzemeler ortaya çıkabilir.
Fizikçi Jason Bochinski ve Laura Clarke, malzeme bilimci Joe Tracy ile birlikte özel olarak hizalanmış altın nanoçubukları katı malzemenin içine yerleştirmişler. Altın nanoçubuklar boyut ve yerleşimlerine göre farklı dalga boylarında ışığı emiyor ve ışığı ısıya çevirebiliyor.
Bu çalışmadan nanoçubuklar, yatay hizalı olduğunda 520 nanometre dalga boyunda, dikey hizalandığında da 800 nm ışığa tepki verecek şekilde ayarlanmış. Malzeme üzerine farklı dalga boylarında ışık uygulaması yapıldığında, istenen yöndeki fiberleri eritirken, etrafındaki fiberleri etkilemiyor.
Uzaysal düzlemde malzemeyi bu şekilde ısıtabilmek malzemenin özel kısımlarında gerekli manipülasyonu yapmaya imkan verecek. Zira nanoçubuklar ısıyı noktasallaştırıyor, yani nanoçubuğun kendisi ve yakın çevresi ısınırken, diğer kısımlar etkilenmiyor. Bu şekilde üretimi yapılmış malzemelerde bile optimizasyon yapmanın mümkün olduğunu söylüyor Bochinski. Malzemenin fiziksel özellikleri değişmeden mekanik özellikleri değişebilir, bu da daha yüksek verim, daha az atık demek.
Araştırmanın bulguları Particle & Particle Systems Characterization’da bulunabilir.
Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/design-engineering/news/nanorod-heating-bars-can-optimise-material-properties/1015623.article#ixzz2LtREli4B