islandlikevessels"Bir yere gitme" anlayışını "bir yerde olma" hissiyle birleştirme ana fikriyle tasarımcılar, gelecekte yatların tekne görünümünden uzak yüzen bir yerleşim yeri mantığında olacağını ifade ediyorlar. Utopia projesi kapsamında güncel teknolojinin tüm avantajlarını abartarak kullanan, avangart olarak tanımlanabilecek yüzen küçük bir ada görünümündeki yatı tasarladılar. 

Su yüzeyinden 65m'den fazla yükseliği olan ve içinde 11 güverteyi barındıran 100 x 100m boyutlarında bir çelik yapıyı destekleyen dört bacaklı, 100,000 GRT'luk yat, kesinlikle yeni bir denizcilik deneyimi için tasarlanmış.

 

Yapı malzemesi olarak ana yük taşıyıcı kısımlarda çelik kullanılmış. Daha hafif yüklerin geldiği kısımlarda hafifliginden dolayı aluminyum, birleşim yerlerinde ve bombelerde ise FRP (Fibre-reinforced plastic) kullanılmış. Biz buna gemi dersek, su üzerinde dengede durması yolcu güvenliği ve konforu için son derece önemli. Suyun hareketi ile oluşacak hareketlenme minimumda tutulmazsa son derece rahatsız bir yolculuk tecrübesi yaşanabilir. Mühendisler bununla bir kaç farklı şekilde başa çıkabilir. Dalga enerjisinin etkisini düşürmek üzere gövdenin su yüzeyindeki kesit alanını daraltmak bunlardan bir tanesi. Su düzlemindeki alanı küçülterek suyun fırlatma hareketinin yanı sıra yan ve boylamasına hareketlerin sertliği de azaltılır. Dolayısıyla deniz tutma etkisi azalır.

Utopia'da ise denge çözümü, bacakların tasarımı ve konfigürasyonunda gizli, öyle ki bir fırtınada bile dengede kalacağı iddia ediliyor. Tasarım prensipleri açık denizdeki petrol platformları gibi yapılardan farklı değil. Her bir bacakta azimut iticiler. Bu sistemle döner kapsül içine yerleştirilmiş pervanelerle manevra kabiliyeti de geliştirilmiş. Utopia saatte 7 knot'a varan süratle rahatça seyahat edebiliyor. islandlikevessels2Ancak yuvarlak tasarımların hareketinde verim bir problem. Dolayısıyla yüksek enerji ihtiyacı söz konusu. Bunu karşılamak içinse güneş, dalga (iticileri türbin olarak kullanıp, dalgadan enerji elde etmek)ve rüzgar enerjilerinin kullanılması düşünülüyor; ancak yine de enerji ihtiyacının karşılanmasında fosil bazlı yakıt kullanımına ağırlıkla ihtiyaç duyuluyor.


BMT'nin hareketli süper-ada'sının konsept tasarımı Eylül ayından Monaco Yat Show'da sergilenmişti. Bayağı da ilgi gördü ancak; ciddi miktarda sermaye yatırımı gerektiren bir proje; ama proje sahipleri bu konuda iyimser.


The Engineer, Bill Thisdell'in 10 Ekim 2011 tarihli yazısından adaptasyon.


http://www.theengineer.co.uk/sectors/rail-and-marine/news/designers-claim-island-like-vessel-is-future-of-yachting/1010537.article#ixzz1fZmt5JTf