Cambridge üniversitesinde geliştirilen suni sedef, estetik ve koruyucu kaplama olarak kullanılabilir.
Sedef olarak bilinen malzeme incilerin dışında ve bazı molüsklerin içinde bulunur. İnorganik kalsiyum karbonat katmanlarının kitin gibi organik polimerlerle ayrılması ile oluşmuş bir kompozittir. Bu katmanlı yapı, sedefe parıldayan bir görüntü ve koruyucu bir özellik verir.
Cambridge’deki bilim adamları, molüsklerde sedef oluşturan biyolojik adımları oluşturarak doğal sedefe benzer yapıda, mekanik özelliklerde ve optik görüntüde bir malzeme geliştirdiler.
Cambridge üniversitesi Fizik bölümünden Prof Ullrich Steiner’ın söylediğine göre, öğrencisi Alex Finnemore’un yaptığı molüsklerde sedef oluşumu ile ilgili literatür araştırması sonrasında ortaya çıkan adımlara göre sedefin en temel bileşeni olan kalsiyum karbonatı bir çözelti kristalizasyonunu önleyerek çökelti haline gelmesine engel olmuşlar. Steiner, “Bir şekilde malzemeye katman oluşturması gerekitğini söylemeniz gerekiyor. Doğa bunu çevresel şartları kontrol ederek suda çökelirken kristalize olmamasını sağlayarak yapıyor” diyor.
Araştırma ekibi iyon karışımı ve çözelti içinde organik bileşenlerle çalışarak molüsklerin kristalizasyonu önleme şeklini kopyalamışlar. Çökelti sonrasında yüzeyler tarafından absorbe edilebilir hale gelmiş ve ince katmanlar oluşturmak mümkün olmuş. Çökelti katmanı sonrasında sentetik gözenekli organik katmanla kaplanmış. Son olarak kristalizasyon sağlanmış ve bu adımlar gerekli sayıda organik ve inorganik katmanlar elde etmek üzere tekrarlanmış.
Sedef, kalsiyum karbonatın sertliğini ve polimerin sünekliğini alıyor ama bir mühendislik malzemesi olarak ne kadar ilginç olduğu tartışma konusu Steiner’e göre. Doğada olduğu gibi suni olarak da sedefin oluşturulması saatler alıyor ve bu da uygulanabilirliği nünde önemli bir kısıt. Öte yandan bu geliştirilen prosesin avantajı ise oda sıcaklığında suda ve çok ucuz malzemeler kullanılarak yapılması.
Atomize prosedür, daldırma kaplama şeklinde robotlarca yapılabiliyor. Bu haliyle de endüstriyel ölçeğe taşınabilir. Ancak yine de süreç uzun ve yavaş.
Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/medical-and-healthcare/news/artificial-mother-of-pearl-could-be-used-as-protective-coating/1013304.article#ixzz21ljRMgxo