Connecticut Üniversitesi’nce geliştirilmiş kimyasal algılama sisteminde gömülü kara mayını ve benzer patlayıcıları algılayan kimyasal bir sistem geliştirildi. Sistem, başka bir cihaza gerek kalmadan, bu patlayıcıların yaydığı buhardan çıplak gözle görülebilmelerini sağlıyor.
Açıklamaya göre sistem fluoresan nano-lifli filmle çalışıyor ve ultra-viole ışığa maruz kaldığında oluşan kimyasal reaksiyonla patlayıcıların yeri belirlenebiliyor.
Sistem, TNT ve 2,4-DNT (askeri amaçlı kullanılan en önemli patlayıcı ve kara mayınlarının temel bileşeni) içinde bulunan nitroaromatikleri ve belirlenmesi daha zor olan HMX, RDX, Tetril ve PETN gibi plastik patlayıcılarda bulunan bileşenleri de belirleyebiliyor.
Yüksek hassasiyetteki sistem, patlayıcı olmadığında ultra-viole ışına maruz kaldığında parlak fluoresan, cam göbeği mavisi renk alırken, patlayıcı madde var ise parlaklık kayboluyor ve dakikalar içinde karanlık daireler oluşuyor.
Böylece, algılayıcı maddeyi oluştururken sofistike kimyasal modifikasyonlar yapmaya ve maliyetli sentetik polimerleri kullanmaya gerek kalmıyor. UConn’daki bilim adamları oldukça kağıt inceliğindeki filmi elektrospin piren ve polistreni organik tuzlarla (etra bütil amonyum hexafluorofosfat ya da TBAH) birleştirerek yapmışlar.
Bu şekilde oluşturulan gözenekli nono-lifli membran patlayıcıdan çıkan buharı çabuk ve güvenilir şekilde belirleyebiliyor. İlk buhar tespiti saniyeler içinde olurken, fluoresanda tam kararma 6 dakika içinde sağlanıyor. Patlayıcılar mayın bile olsa hava sızdırmazlığı sağlanmamış oluoyor ve az da olsa buhar çıkışı gerçekleşiyor. Bu da yerini belirlemek için yeterli.
Araştırma ilk olarak 11 Mayıs 2012‘de Advanced Advanced Functional Materials dergisinde on-line olarak yayınlanmış.
Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/sectors/military-and-defence/news/chemical-sensing-system-uses-fluorescent-nanofibrous-film/1013390.article#ixzz22aZDKXwV