Sıkışık trafikte göz alabildiğine uzanan kuyrukta beklerken, hepimiz keşke uçmak mümkün olsa diye düşünmüşüzdür. Mesela arabamızdan kanatlar çıkabilse. Trafikte beklemek Geoff Barnett’in aklına ise bisikleti getirdi. Trafikte aralardan giden bir bisiklet değil de monoray üzerinde havadan giden bir bisiklet. Bu fikrini de bir çıkış yolu bulup, trafik sıkışıklığından kurtulduğunda bir kenara atıp,
unutmamış.
Yoğun trafikten muzdarip Tokyo’da bir eğitimci olarak çalışırken Barnetti kariyerini bırakıp, hayalinin peşinden koşmaya başlamış. Ülkesine, Avustralya’ya geri dönmüş, kaynak ve metal işlemeyi öğrenmiş ve fikrini yatırımcılara anlatmaya başlamış.
Altı yıl sonra, hayalini kurduğu gökdelenler arası toplu ulaşımın ilk adımı pedalla çalışan monoray hayata geçirilmiş. Prototipi şimdi Yeni Zelenda’da Agroventures Adventure Park’ta onbinlerce kişi tarafından test ediliyor. Adı kullanılan Alman monoray sisteminin ismi Schwebebahn’dan gelmiş ve Shweeb olmuş.
Eylül 2010’da Google Shweeb monorail’i dünyayı değiştirecek 5 yeni fikirden biri olarak duyurdu ve "Project 10 to the 100" ödülünü verdi. Ayrıca insan gücü ile çalışan hız treninin Barnett’in hayalindeki gibi bir şeye dönüştürülebilmesi için Shweeb’i 1 milyon $ ile ödüllendirdi.
Her ne kadar verilen bu para ödülü, alınan diğer ödüller içinde en düşük rakam olsa da bu durum medyanın ilgisini çekti. CNN bir yazısında “Google neden Shweeb’e 1 mio Dolar verdi?” diye sordugunda, gelen cevaplardan biri “muhtemelen 149,996 tane aptalca teklif gelmiştir, bunların arasından da Shweeb ödülü almıştır” şeklindeydi. Gadget Review’dan Luca Opera da “Bisikletlerle yönünüzü de değiştirebiliyorsunuz, daha iyi değil mi?” diye soruyordu.
Barnett’in hayaliyle ilgili çözülmesi gereken bir sürü problem gündeme geldi. Hijyen sorunlarından esnek şekilde yön ayarlama durak noktaları vs. Bunların çözümü sonrasında belki çığır açacak bir trafik çözümü olur, belki de bir eğlenceden öteye gidemez.
ASME tarafından yayınlanmış bağımsız yazar Michael Abrams’ın yazısından adaptasyondur.