Türkiye'nin en büyük projeleri arasında yer alan Akkuyu NGS projesinde santralin mimarı yapısı ve projedeki tüm detayların 3 boyutlu tasarımı yapıldı. Mersin'in Gülnar ilçesi, Büyükeceli Beldesi'nde yapılacak santral, denize sıfır olarak inşaa edilecek ve 2 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayacak. 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edilecek santralde yan yana her biri 1200 MW kurulu gücünde 4 reaktör yer alacak. Santralde soğutma deniz suyu ile yapılacak ve soğutma kuleleri kullanılmayacak. Soğutmada kullanılan su yine tamamen temiz olarak denize verilecek.
Ancak bu suyun deniz suyu sıcaklığından daha yüksek olacağı ve denizdeki yaşamı etkileyebileceği ilk akla gelen konu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Alexander Superfin, denize temiz olarak bırakılan suyun yalnızca bir kaç derece daha yüksek sıcaklıkta olacağını ve bu suyun derine ve açık kısımlara bırakılacağı için deniz yaşamının etkilenmeyeceğini ifade ediyor. Santralden başka her hangi bir atık ve ses çıkmayacak.
Maliyeti 20 milyar Dolar olarak belirlenen ve bu maliyetin düşürülmesi için araştırmaların sürdüğü Akkuyu NGS'de reaktör bölümlerinin üstündeki çatılar kubbe şeklinde yapılarak santralde Türk mimarisinin özellikleri yansıtılmış. Maliyet düşürmek için özellikle Türk üreticiler tarafından üretilen techizat ve malzemelerin alımı düşünülüyor. Proje takvimine göre halen süren ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) sürecinin tamamlanmasını takiben 2013 yılında inşaat hazırlıklarına başlanacak.
Kaynak: Enerji ve Çevre Dergisi - ISSN 1305-2047