Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi'nde ev ya da diğer bina pencerelerinde kullanılabilecek yeni bir saydam güneş pili geliştirildi. Polimer tabanlı fotovoltaik hücre sayesinde bina pencereleri kullanılarak güneşten enerji üretilebilir. kaliforniya nano sistemler enstitüsü direktörü ve UCLA'da malzeme bilimi ve mühendislik profesörü araştırmacı Yang Yang, fotovoltaik yapının infrared bölgesi yakınındaki radyasyonu elektriğe dönüştürmede kullanıldığını söylüyor. Sonuç olarak hücre üzerine düşen ışığın üçte ikisini geçirirken %4'lük verimlilikle enerji üretebiliyor. Araştırma, Temmuz ayı içinde ACS Nano dergisinde yayınlanmış.
Infrared bölgesi yakınındaki radyasyon aslında insan gözünün algılayabileceğinden çok daha uzun dalga boyuna sahip bir ışık. araştırmacılar fotovoltaik hücrenin hassasiyetini bu dalga boyu aralığına ayarlarken, görülebilir güneş ışığının geçmesini sağlamışlar. Elde edilen gelişmede en önemli nokta, opak olan standart PV hücre elektrotlarının gümüş nanowire-metal oksit kompozit örgü ile değişimi. Bu sayede ışık hücre üzerinden geçerken elektrik üretimi mümkün oluyor. Örgü, polimer fotovoltaik katmanla tandem çalışıyor. Yang'ın söylediğine göre geliştirilen polimer güneş pili plastik benzeri malzemeden yapılmış. Dolayısıyla ince ve esnek. Daha da önemlisi düşük maliyetle yüksek miktarda üretilmesi mümkün.
Yüzde dörtlük enerji dönüşüm verimliliği ise panele vuran her 100 watt'lık infrared yakını enerjiye karşılık 4 watt'lık elektrik üretilmesi demek. Bir metrekare'lik güneşi doğrudan göecek şekilde eğilmiş pencereden parlak güneş ışığında, 20 watt'lık ampulü yakmak üzere elektrik üretilebilir. Gerçi bu laboratuvar ortamında bir şey ifade etse de pahalı olmayan standart PV hücrelerin %6 ya da daha yüksek verimle çalıştığını göz önünde bulundurmak lazım. Ancak bu teknoloji başarılı olarak standart PV hücrelerle rekabet içinde değil de tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Ya da cep telefonlarının şarjında, elektrikli arabaların şarjına destek olarak, vs.
Kaynak: http://www.kcet.org/news/rewire/solar/photovoltaic-pv/ucla-engineers-developing-transparent-photovoltaic-cells.html