Stanford araştırmacıları yaptıkları çalışma ile yüksek verimli ve kapasiteli dayanıklı şarj edilebilir pil üretiminde önemli ilerleme kaydettiler. Geliştirdikleri elektrotta, bir bakır bileşeninden kristal nanoparçacıklar kullandılar.
Laboratuvar testlerinde elektrotun 40,000 şarj ve deşarj çevrimine dayandığı, sonrasında ise orjinal kapasitesinin %80'ine kadar şarj edilebildiği rapor edilirken, ortalama Li-Ion pillerin yalnızca 400 şarj/deşarj çevrimine dayanabildiğini göz önünde bulundurmak lazım.
Günde bir kaç şarj/deşarj çevriminde kullanıldığı düşünülürse, geliştirilen elektrotun ortalama 30 yıl ömrü olacağı söylenebilir.
Elektrotun dayanıklılığı yapımında kullanılan kristal bakırın atomik yapısından kaynaklanıyor.Bataryalar genellikle elektrotun kristal yapısında oluşan hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, geliştirilen elektrotta kristallerin açık iskeleti iyonların elektrotun yapısına zarar vermeden hareket etmesine imkan veriyor. iyonlar serbest şekilde hareket edebildiğinden elektrotun şarj/deşarj hızı yüksek; bu da, bataryadan elde edilen gücün elektrotun ne kadar hızlı deşarj edilebildiği ile orantılı olduğundan önemli.
Açık yapıdan yeterince faydalanabilmek için doğru büyüklükte iyon kullanılması da önemli. Burada kullanılan hidratlı potasyum.
Ürünün ticarileşmesinin önünde hicbir engel olmadığı kaydedilmiş.
http://www.theengineer.co.uk/sectors/energy-and-environment/news/electrode-could-lead-to-large-capacity-rechargeable-battery/1011060.article