Globescan tarafından BBC için 23 farklı ülkede 23,000'den fazla kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre nükleer enerjiye karşı olanların oranı 2005 yılından bu yana artış göstermiş. Araştırma sonuçlarına göre pek çok kişi gelecekteki enerji ihtiyacının nükleer değil de yenilenebilir kaynaklardan karşılanması gerektiğini düşünüyor.
Özellikle de nükleer reaktörlerin devrede olduğu ülkelerden araştırmaya katılanlar yeni reaktörlerin yapılmasına karşı. Katılımcıların %39'u ülkelerinde var olan santrallerin
kullanılması, ancak yenilerinin yapılmaması gerektğini savunmuş.Öte yandan %30'u ise nükleer santrallerin tehlikeli olduğunu ve hepsinin en kısa sürede kapatılması gerektiğini ifade etmiş.
Bu sene Haziran ve Eylül arasında yapılan araştırma Japonya'daki Fukushima krizi sonrasına denk geliyor. Önemli bir nokta da Ingiltere ve Amerka'da nükleer santrallere karşı olanların azalmaya başlaması.
Araştırma kapsamında yer alan ülkelerden 12'si nükleer santral işleten 31 ülke arasından. Karşı olma veya olmama durumu katılımcıların ülkelerinde nükleer santrallerin ne yoğunlukta kullanıldığına göre de değişmiş. Yukarıda belirttiğimiz karşıt görüşlerin yanı sıra %22'lik bir kesim de nükleer santrallerin güvenli ve önemli bir elektrik kaynağı olduğunu ve daha fazla nükleer santral inşa edilmesi gerektiğini söylemiş.
2005'te aralarında bu son araştırmada da yer alan 8 ülkenin bulunduğu bir araştırma yapan GlobeScan, nükleer güce karşı olanların sayısında ciddi bir artış olduğunu ifade ediyor. Almanya'da karşı olanların sayısı %73'ten %90'a çıkarken, Mexica'da %51'den %82'ye, Fransa'da %66'dan %83'e çıkmış.
En büyük fark Almanya'da gözküyor. Merkel hükümeti'nin tüm nükleer enerji tesislerinin kapatılması yönündeki politikası bu araştırmaya göre Almanlar'ın %52'si tarafından destekleniyor.
Öte yandan İngiltere'de nükleer santralleri destekleyenlerin sayısı %33'ten %37'ye çıkmış, Amerika'da ise sabit kalmış. GlobeScan'in başkanı Doug Miller, "Japonya'da Fukushima nükleer felaketi'nin Amerika ve İngiltere kamu oyunda nükleer güç konusunda bir etki yaratmamış olması dikkat çekici ve bu durum, diğer ülkelerde 2005'ten bu yana yeni nükleer santral yapımına karşı olanların oranındaki artış ile çelişkili" diye vurgulamış. Benzeri bir durum Çin'de de söz konusu %42 destekleyenlerin oranı sabit kalırken Pakistan'da ise katılımcıların %39'unu bulmuş.
Nükleer santralı olmayan ülkelerde arasında ise Nijerya'da katılımcıların %41'i, Gana'da %33'ü ve Mısır'da %31'i inşa edilmesini desteklemiş.
Araştırma sonuçlarına göre fosil yakıtlar ve nükleerden vaz geçilerek yenilenebilir kaynaklardan enerji elde edilerek enerji ihtiyaçlarının karşılanması herkesi memnun edecek ortak çözüm.
Katılımcılara ülkelerinde gelecek 20 yılda enerji verimliliğine odaklanma, fosil yakıtlar ve nükleer kaynaklı enerjinin tamamen rüzgar ve güneş kaynaklı enerjiyle değiştirilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda görüşleri sorulduğunda, %71'i bunun mümkün olabileceğini söylemiş.