Bilim adamları, aralarında petrokimyasallar ve agrokimyasalların üretimi gibi pek çok endüstriyel kimyasal süreçler arasında yaygın olan heterojen katalizde daha kapsamlı bir seçiciliğe imkan veren ve yolk-shell tabir edilen katalistleri geliştirmeye çalışıyordu.
Tsung, daha akıllı bir katalist geliştirmeyi hedeflediklerini ve bunun için yüzeye kimyasal tepkimeye giren ve girmeyen maddeler arasında ayırım yapabilen bir katman yerleştirdiklerini ifade ediyor. Çalışma, nano ölçekli metalik bir kristal ile başlamış ve üzerine bakır oksit bir katman yerleştirilmiş. Sonrasında metal-organik yapı adı verilen rafine malzeme uygulanmış. Polykristal yapıdaki metal-organik bakır okside yapışarak gözenekli bir katman oluşturmuş. Eş zamanlı olarak metal-organik yapı, kristalin yüzeyinde bakır oksiti aşındırmaya başlamış ve doku ile katalist arasında kimyasal reaksiyonun oluşabileceği küçük bir bölüm oluşturmuş.
Farklı moleküler yapılardaki gazlarla yapılan testlerde etilenin geçişine izin verilerek katalist ile buluştuğu belirlenmiş. Daha büyük moleküler yapıdaki Cycloontene gazının ise kataliste ulaşması tam olarak engellenmiş. Araştırmacıların raporladığına göre önceden kullanılan yolk-shell katalistleri ile yeni yöntem arasındaki temel fark, kimyasal reaksiyonun gerçekleştrildiği bu küçük bölme.
Tsung’un söylediğine göre bu yöntemle geliştirilen kontrol seviyesi, nano ölçekli kimyasal yapıların, seçicilik ve ilaç endüstrisi dışında çok geniş kullanımı olan heterojen kataliz kontrolu için kullanımında önemli bir aşama ve “yeşil kimya”, yani kimyasal süreçlerde atıkların azaltılması yolunda önemli bir adım.
Tsung, ‘Gözenekleri kendi cildimiz gibi son derece hassas şekilde yapabiliyor ve kompozisyon ve kimyasal özelliklerini değiştirebiliyor ve istenen reaksiyonların oluşması için kimyasal geçişlerine ya da bloke edilmelerini sağlayabiliyoruz’ diyor.
Adaptasyon: http://www.theengineer.co.uk/design-engineering/news/chemical-nanostructure-could-offer-precise-catalysis-control/1014960.article#ixzz2EyK6UC9t