Depreme hazırlıklı olma konusunda özellikle endüstriyel tesisler için detaylar son derece önemli. Deprem uzmanlarına göre olası bir depremde binaların güçlendirilmesinin yanı sıra daha az görünür olan ve bazen de gözden kaçabilen basınçlı boru sistemleri ile ilgili önelemlere dikkat çekiyorlar.   

Basınçlı boru sistemleri ile çok farklı sıvı ve gazı tesislerin etrafında genellikle 15psi üzerinde bir basınçla taşırlar. Yatay ve düşey borulardan oluşan

sistemler duvar, zeminveya çatıya bağlı ya da gömülü olarak kurulur. 

 

Genleşme bağlantısı veya deprem separasyonlarında veya sabit ekipmana bağlantı noktalarında genelde esnek bağlantı elemanlarının kullanılması gerekir. Intel'in Yapı Mühendisi Jeff Soulages, tüm bunların deprem esnasında kendilerine özgü riskler taşıdığını ifade ediyor. 

Deprem esnasında bağlantı noktalarında hareketlenme oluşur. Uygun şekilde desteklenmemiş ya da çapras bağlaması yapılmamış boru etrafındaki yapı veya ekipmanın üzerine doğru düşebilir ya da salınabilir. Kırılma ve kaçaklar genelde bağlantı noktaları, dirsekler, vs gibi noktalarda oluşur be tüm boru sistemine olduğu gibi çevredeki her şeye de zarar verir. 

Hasar oluşmasının bir başka nedeni de, özellikle büyük endüstriyel komplekslerde bağlantı noktalarındaki farklı hareketleridir. Bu tip komplekslerde boru hatları birden fazla birbiriyle bağlantılı olabilen binayı dolaşır. Birbirine bağlı Iki bina yapısal özelliklerinden dolayı depremde farklı şekilde hareket edebilir. bina bağlantıları arasında alınacak önlemler binaların yapısal özelliklerini dikkate almalıdır. 

Asılı boruların hem yatay hem de düşey desteklerinin, tesisin bulunduğu bölgenin deprem özelliklerine, borunun binada bulunduğu yere, boru boyutu ve tipine ve yapıya bağlantılarının dayanıklılığına göre uygun aralıklarla yapılması gerekir. 

Düşey boru destekleri kaymayı önlemek için boru klempleri, yükseltici klempler, kaynaklı kulp gibi boruya doğrudan bağlantıları içerir. U-civatası gibi friksiyon bağlantılarının kaymaya olanak sağladığı için düşey desteklerde kesinlikle kullanılmaması gerekir. 

Yay destekli askılar , kuplörler ve fitingler, boru damperleri, hazır deprem destekleri, güç testleri yapılmış ekipmanlar gibi özel ürünler boruları tutturmak ve desteklemek için kullanılmalıdır.  

Bu malzemeleri sağlayan pek çok firma, tasarım, montaj ve denetim konusundan gerekli teknik desteği de sunuyor. Konuyla ilgili AutoCAD detayları ve hesaplama paketleri temin edilebilir. Benzeri başka iki çözüm de Virtual Design and Construction (VDC) yazılımı ve Building Information Models (BIMs). 

Mühendis ve Mimarlar için basınçlı boru sistemleri ve destekleri ile ilgili Process Piping (ASME B31.3) gibi pek çok standart mevcut. 

http://www.asme.org/kb/news---articles/articles/piping-systems/seismic-protection-for-pressure-piping-systems