fotosentez prosesinden  ucuz ve verimli gne enerjisi.jpegAraştırmacılar fotosentez prosesinden faydalanarak ucuz ve verimli enerji üretmek üzere bir sistem geliştirdiler.

Tennessee Üniversitesinden araştırmacılar, MIT ve İsviçre’den Ecole Polytechnique Federale ile bitkilerden elde edilen moleküler yapıları kullanarak elektrik enerjisi üretiminde verimlilik arttırıcı bir proses  geliştirmek üzere işbirliğine girdiler. The Enginner’da yayınlanan

makaleye göre proje Yöneticisi Prof. Barry Bruce, “klasik fotovoltaik sistemlerden farklı olarak bu süreçte, zehirli kimyasallar yerine yenilenebilir biolojik materyallerin kullanıyoruz. Dolayısıyla bu sistemde diğer pek çok bioyakıta göre daha az zaman, alan, su ve fosil yakıt tüketimi söz konusu.” şeklinde yeni geliştirilen sistemi özetledi.

 

Enerji üretmek üzere mavi-yeşil su yosunundan fotosentez sürecinin photosistem-I (PS-I) adı verilen kilit bileşeninden faydalanılıyor. Bu yapı daha sonra yarı iletkenlerle iletişime geçmek üzere bir biyomühendislik sürecinden geçiyor ve aydınlatıldığında, fotosentez süreci elektrik üretiyor. Yeşil soalr hücreler çinko oksitten yapılan küçük tüplerden oluşuyor ve bu hücrelerle PSI parçacıkları çekiliyor ve kısa sürede bu parçacıklarla kaplanıyor.     

Doğru yapıldığında iki madde metal oksit arayüzünde birbirine karışıyor ve güneş ışığı ile aydınlatıldığında PS-I’da oluşan elektron çinko oksit yarı iletkeninin üzerine atlıyor ve elektrik akımı yaratıyor.    

Mekanizmanın kullanıma geçmeden önce üzerinde daha çalışılması gerekiyor. Ancak yapı dünyanın pek çok yerinde laboratuarlarda kurularak üzerinde çalışma yapılacak kadar basit gözüküyor.

Sonuçlar Nature: Scientific Reports’da yayınlanmış - http://www.nature.com/srep/2012/120202/srep00234/full/srep00234.html


http://www.theengineer.co.uk/sectors/energy-and-environment/news/system-uses-photosynthesis-to-produce-efficient-solar-energy/1011642.article#ixzz1lbjjReNA adapte edilmiştir.