Turkiye gunes enerjisiAraştırma kuruluşu GTM Research tarafından yayınlanan bir çalışmada Türkiye'nin hızla gelişecek Orta Doğu ve Kuzey Afirka güneş enerjisi pazarında önemli bir konumda olacağı öngörüldü. 

Çalışmada 2017 yılına kadar toplam 10 GW'lık talebin oluşacağı pazarda esas büyümenin 2015 yılından itibaren başlayacağı ve bu tarihte bölgede yıllık 3.5 GW'lık bir talebin oluşacağı tahmininde bulunuluyor. Kuruluşa göre bu süreçte toplam talebin yüzde yetmişi Suudi Arabistan ve Türkiye pazarından gelecek iken Suudi arabistan GW seviyesinde pazar büyüklüğüne ulaşacak ilk ülke olacak. Türkiye ise Suudi Arabistan'ın ardından güneş enerjisinde bölgenin en büyük ikinci pazarı olacak.

 

GTM Research tarafından hazırlanan çalışmada ayrıca, Türkiye'deki güneş enerjisi pazarının gelişmesinde uygun yenilenebilir enerji politikaları ve rüzgar enerjisi kurumlarından gelen deneyimlerin etkili olacağı değerlendirmesinde bulunuyor.  

Enerji politikaları vs güzel ama Türkiye bu teknolojiyi gene Avrupa'dan veya Amerika'dan satın alacak. Biz politika geliştirelim derken sektörün gelişmesi, ucuz enerji, vs. düzeyinin ötesine gidemiyoruz. geliştirmeyi planladığın sektörle ilgili teknolojinin  gelişmesi konusunda bir plan yapamadığımız sürece sürekli bir kaç adım geriden gidiyoruz. Onlar ise kaynağın yeterli olmadığı yerlerde bu kaynağın daha iyi olduğu ülkelere nasıl satarım diye düşünüp, teknolojiden kazanıyorlar. Plan dediğiniz asıl budur.

 

Referans: Enerji ve Çevre Dünyası dergisi, Ocak-Şubat 2013